Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ceren Garner
Ceren Garner
53K UP
Üye
2

Eğer dünyayı yaratma görevi size verilseydi onu nasıl tasarlardınız?

Şu anki tasarımı ile aynı mı veya daha farklı mı olurdu sizin tasarımınız ve neden?
915 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Damla Şahin Uçar
Felsefe Öğrencisi

Spinoza'nın Tanrısı gibi olurdum. İlk kıvılcımı ateşler, sonra her şeyin kendiliğinden olgunlaşmasını beklerdim. Bu epey heyecanlı olurdu. Sonunu ben bile tahmin edemezdim çünkü. Olanların hiç birisine müdahale etmezdim. İnsanların korktuğu için değil değer verdiği için beni sevmelerini sağlayacak şartları oluştururdum.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Aydın
Ahmet Aydın
1,251 UP
Çocukluktan beri sorgulayan psikolog düşünür

İçinde yaşayanların akıllarını korumaları için onları direkt fırlatmak yerine daha çok şans tanır bulunduğu ve komşusu olduğu Galaxyleri birleştirirdim ama bu içinde yaşayanların egolarını evrenin dışına çıkartmaya yetmeyecek kadar olurdu

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
180K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Bu "Tanrı"yı oynama görevi olurdu!

Ve "Tanrı"yı oynamak altından kolay kalkılacak bir sorumluluk değil.

Bir kendime bakarım.Tanrılara atfedilen (iyiden, doğrudan, güzelden, haktan ve adaletten yana) kusursuz vasıflara haizmiyim diye.

Tüm Reklamları Kapat

Bir de yaratmakla görevli kılındığım dünyayı yaratmamın bana ve bana bu görevi verenlere hak olup olmadığına.

Hak olduğuna kanaat getirirsem, ki getiririm , "Neticede hepimiz her gün ve her an, iradi veya değil, bir domatesi yetiştirirken, bir çocuğun dünyaya gelmesine vesile olurken, yahut bir sokak köpeğine yemek verirken, üstünden geçtiğimiz bir karınca yuvasını ezmemeye özen gösterirken veya aksi ; yine iradi veya değil,bir çiçeği koparırken, bir hayatın sona ermesine vesile olurken, birinin aşını elinden alırken, nasıl olsa milyonlarcası var diyerek üstünden geçtiğimiz bir karınca yuvasını dağıtırken olduğu üzere , büyüklüğü önemli olmaksızın, olumlu veya olumsuz dünyalar inşa ediyoruz." der ve kolları sıvardım.

Günahı boynuma...

Nasıl tasarlayacağıma gelince: Milyarlarca yıllık denenmiş, sınanmış, onanmış bir sürecin aksini tasarlamayı çok akıl içi bulmazdım ve kafama rastgele bir tuğla düşmediği sürece şimdiki haline evrilecek şekilde tasarlardım.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
179K UP
Bilim ve felsefe okuru

Herşey yokluktan yoktan açığa çıktıysa sizce böyle bir durumda devam eden herşey kendiliğinden mi gerçekleşir. Örneğin böyle bir tabloda ilk yaratmayı başlatıp sonra bunu devam ettirmenin gerekli olduğunu düşünmek mi mantıklıdır yoksa herşeyin kendiliğinden gerçekleşiyor olduğunu düşünüyor olmak mı. Evren hassas dengeler üzerine en başta hassas bir kurulumu gerektirir ve bu kurulumun da varlığın devam edebilmesi için aynı biçimde devam etmesi gerekir. Fizik kurallarının bile başlangıcı olduğu bir durumda herşeyin kendiliğinden gerçekleşiyor olduğunu düşünmek için elimizde yeterli nedeniniz var mı. Tanrı veya yaratıcı deyince gökte oturan Yunan mitolojisinin insan figürlü tanrılarını anlamıyorsanız o zaman sizin tanrınızın tanrı düşüncenizin mutlak varlık olması gerekir. Yani kendisinden başka hiç bir şeyin varlığı kendi kendine kaim olmayan yani kendisinden başka hiç bir şeyin kendi kendine varlığını devam ettiremediği demektir. Bunun anlamı Herşey varlığının kaynağını an be an o mutlak varlıktan alıyor demek olacaktır. Böyle bir tabloda evren ayrı yaratıcı ayrı gibi bir durum söz konusu olmaz. Evren yaratıcının varlığında var olmuş ve acığa çıkmış olur. Mutlak varlığın kaçınılmaz sonucu budur.

Mutlak varlık demek aynı zamanda mutlak irade demektir. Evrende mutlak nedensellik yoksa hangi sebebin hangi sonucu doğuracağı belirsizdir. Bu da evrenin var oluşunda an be an sistemlerin evriminde ve hangi yöne gideceğinde mutlak iradenin hakimiyeti demek olacaktır. Yani neden sonuç ilişkilerinin biçimi biraz daha açarsak hangi sebebin hangi sonucu doğuracağı da böyle bir durumda yaratılmış olacaktır.

Zaten Hiç birşeyin kendi kendine var olamadığı bir durumda yaratıcı kavramı var olabilir. Aksi halde sizin yaratıcınız yaratıcı değil 'üretici' olur yani bizim şuan yaptığımız bir PC gibi var olan malzemeyi kullanarak bir şey üretmek gibi. Oysa PC yi oluşturan malzemesinin yoktan var edilmesi sürecinde maddenin kendi kendine var olması ve varlığını devam ettirmesi gibi bir durumdan bahsedilemez. Çünkü öncesinde o madde yoktu ve var olması ve varlığını devam ettirmesi için de kendisinden kaynaklanan hiç bir nedene sahip değildi. Üstelik madde bir kararlılık haline dayanır. Yani evrenin varlığını devam ettirmesi ile madde kararlılığını muhafaza eder. Evrenin varlığını devam ettirmesi ise evrenin kendisinin kararlı yapısını korumasına bağlıdır. Aksi halde evren dağılır giderdi ve en başından hiç var olamaz ve varlığı da ortaya çıkaramazdı. Evrenin varlığını devam ettirmesi bile bu kadar kritik ve hassas ayarlara bağlıyken herşeyin kendi kendine olduğu ve gerçekleştiği düşüncesi ne kadar yerinde olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer dünyayı yaratma görevi bana verilseydi termodinağin mutlak sanılan kurallarını değiştirirdim. Bütün mantık kurallarının temeli olan bu kurallar Onları ilk defa var eden ve belirleyen olası bir yaratıcı için hiç bir biçimde mutlak olmayacaktır. Üstelik bunun için yani bu kuralların mutlak olmadığına dair elimizde ciddi kanıt da var çünkü bu kurallar ezeli ebedi değildir. ezel ve ebedi olmayan şeylerin mutlaklığından bahsedilemez. Bu kurallar yoktan açığa çıktıysa eğer bunların da gerçekte özü yokluğa dayanır ve bu kurallar da kendi kendine var olma veya varlığını devam ettirme niteliğini kendilerinden alamayacaktır. Eğer kişiler felsefi hata yapmıyorsa ezeli ve ebedi olmayan şeye mutlaklık niteliğini atfetmek mümkün değildir. Bunu yapan kişi ise düşünme biçimi olarak zaten baştan aşağı yanlış bir düşünce biçimine sahiptir ve açıkçası feslefi olarak da bu gibi bir düşüncenin dikkate alınır bir tarafı yoktur. Mutlaklık konusunda doğru bir sorgulama içinde olsaydı kişinin varacağı sonuçlar kaçınılmaz olarak burada belirttiğim sonuçlar olacaktı.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Yılmaz
Mert Yılmaz
51K UP
Öğrenmeye aç meraklı kişilik.

Bir süre sonra bu yetkiyi devretmek isteğinin kafamın içinden çıkmayacağı görev olacağı hususunda şüphem bulunmuyor. Hatta bu şekilde bir yetkiye sahip olmak hususunu şu anda var olan durumum ile değerlendirdiğimde insan oluşumunun evrimini de etkileyecek olmak.. Zor bir karar olacağı kesin..

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close