E=mc^2 denklemi bize, bir cismin artan göreli kutlesi çarpı ışık hızının karesi o cismin kinetik enerjisini hesaplamayı gosterir. Buradan anlarızki kütle ve enerji birbirine dönüşebilir. Mesela bu denklem bulunduktan onlarca yıl sonra gerçekten de nükleer bölünme ve nükleer birleşmede kütlenin enerjiye dönüştüğünü; bir hızlandırıcıda yüksek enerjili parçacıklar birbirleriyle çarpıştırıldığında da enerjinin kütleye dönüştürülebildiğini gözlerimizle gördük. Kullanımı ise herşeyde her bilim dalında olabilir. Birşeyin kütlesini biliyorsan enerjisinide ölçebilirsin bu kadar basit. Aklıma gelen mesela kara deliğin kütlesini bilirsek ne kadar güçlü olduğunu anlayabiliriz ya da bir gezegenin çekim gücünü bulmakta kullanabiliriz. daha bilimsel olmak istersek kimyagerler bazı tepkimelerden sonra oluşan kütle kaybını açıklayamıyorlardı yani onceden çunku kimyada kütle korunur kanunu vardı yani bir tepkime sonrası kutle korunur fakat işte bazen bu olmuyordu bu denklem ise neden kutle korunmuyor acıkladı veya atom bombası bulundu. Radyoaktif bozunma, nükleer fisyon veya füzyon tepkimesi yaşandığında başlangıçtaki kütle son kütleden büyük olur. Yani kütlenin korunumu yasası geçersizdir. E = mc^2'ye göre aradaki garip kütle farkı açığa çıkan enerjidir. Bu gerçek, bozunmakta olan bir uranyum fisyon bombasından, Güneş'teki nükleer füzyona ve madde-antimadde çarpışmasına dek her şey için geçerli.
E = mc^2, enerjinin hiçlikten kütle yaratmak için kullanılabileceğini anlatıyor. Bir elektronu ve fotonu yeterince yüksek enerjiyle çarpıştırırsanız ortaya bir elektron, bir foton ve yeni bir madde-antimadde parçacık çifti çıkacaktır. Yani iki yeni dev parçacık oluşur:
-elektron, proton, nötron gibi bir madde parçacığı,
-ve pozitron, antiproton, antinötron gibi bir antimadde parçacığı,
Bu parçacıklar ancak yeterli enerjiyle ortaya çıkıyor. CERN'deki LHC gibi parçacık hızlandırıcıları Higgs bozonu veya üst kuark gibi kararsız ve yüksek enerjili yeni parçacıkları bu şekilde aradı: Saf enerjiden yeni parçacıklar yaparak.
Aynı zamanda genel goreliliği bulmayı sagladı yani uzayı bükme meselesi yerçekimi felan
Kaynaklar
- A. G. →. E = Mc² Nedir? Anlamı Ve Önemi. (28 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2023. Alındığı Yer: UNGO | Arşiv Bağlantısı