Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yuşa Onur Yılmaz
Üye 1 ay önce
6

Duştayken herhangi bir aktivite de bulunmak doğru mu?

Linkini koyduğum bu yazı üzerine bir soru sormak istiyorum, ben duştayken kitap okuyan biriyim ve yazıda söylenen bu iş esnasında beynimizi rahatlatmamız ve serbest bırakmamız, sizce kitap okumak bunu engelliyor mu? Bunu uzun süredir yapıyorum zamanında ders notlarımı bile okuduğum oldu. Yanlış bir hareket mi öyleyse neden?
614 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Uğur Altun
her hangi bir yetkinliği olmayan 1 ay önce

Sevgili dostum, bence bunu yapma sebebi ise, Yaptığımız en bilinçsiz hatalardan biriside durmamaktır ( hiç bir şey ile ilgilenmeyip, odaklanmayıp, meşgul olmayıp, içsel yada dışsal eylemsizlik halinde olma diyebiliriz ). Banyo veya tuvalet ihtiyacı gibi durmanı sağlayacak yani seni yoğun şekilde meşgul eden akışın içinden çıkaran nefes boşluklarında '' default mode network '' dediğimiz asıl ihtiyacın olan, beyninin nefes alma reaksiyonunu gerçekleştirecektir. Bu durumda beyninde normalin üstünde bir aktivite oluşarak yani daha fazla çalışarak beyninde ki bazı bölgelerin aktifleştiğini ve birbiriyle iletişim içine girdiğini deneyimlersin. Zihinde ki tüm verileri tarama ve derleyip toparlama, anıları belleğe çağırma, fikirlerin kendiliğinden ortaya çıkması gibi. Örnek; tüm şeytani düşünceler veya çözümler tuvalette aklıma geliyor argümanı! Eğer aktardıklarım faydalı veya yeterli olmamışsa lütfen '' default mode network '' tanımını araştır. Sevgilerle

Kaynaklar

  1. unknown. The Brain's Default Mode Network. Alındığı Tarih: 16 Kasım 2024. Alındığı Yer: Google | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sabri Küsüroğlu
Araştırmacı 1 ay önce

Duşta kitap okumak, bir yandan günlük hayatın telaşından sıyrılmak için değerli bir an olabilirken, diğer yandan zihinsel süreçlerimizi etkileyen önemli bir tercih. Sıcak suyun rahatlatıcı etkisiyle beynin derin düşüncelere dalma eğilimi, yani “varsayılan mod ağı” (İng: "default mode network") tam da burada devreye giriyor. Bu ağ, belirli bir göreve odaklanmadığımızda veya zihinsel olarak gevşediğimizde aktif hale geliyor ve birçok yaratıcı fikrin de kaynağı olarak kabul ediliyor. Şimdi, kitap okumanın bu sürece etkisine bakalım.

Marcus Aurelius, Meditations adlı eserinde “Zihnini berrak tut; bu, senin kutsal tapınağındır” der. Duş gibi rutinlerde bu berraklığa ulaşmak kolaydır çünkü çevresel dikkat dağıtıcılar azalır ve zihin özgürce dolaşır. Ancak kitap okumak gibi bir faaliyet, bu özgürlüğü ne kadar etkiler? Düşündürücü bir roman veya teknik bir metin, zihinsel enerjinizi yoğunlaştırabilir ve beyninizi “gevşeme modu”ndan çıkarabilir. Bu durumda, beynin yaratıcı sıçramaları ve bağlantılar kurma yeteneği kısmen sınırlanabilir. Öte yandan, basit ve akıcı bir metin okumak, zihni yormadan keyif vermeye devam edebilir.

Eğer duşta kitap okuyarak gerçekten keyif alıyor ve bunun size fayda sağladığını hissediyorsanız, bu bir problem olmayabilir. Nihayetinde her bireyin zihinsel dinlenme ve odaklanma biçimi farklıdır. Eğer okuduğunuz kitap hayal gücünüzü destekliyor ve zihninizi başka yerlere taşıyorsa, bu da bir tür dinlenme sayılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Duştaki bu “beyin molası” sırasında kitap yerine tamamen serbest bir zihinle durmayı denediğinizde, düşüncelerinizin daha önce fark etmediğiniz yönlere kayabileceğini keşfedebilirsiniz. Hiçbir uyaran olmadan zihni boşaltmanın verdiği özgürlük, yaratıcı potansiyelinizi maksimuma çıkarabilir. Fakat bu tamamen size bağlı; önemli olan sizin için işe yarayan dengeyi bulmaktır.[1][2][3]

Kaynaklar

  1. M. F. Mason, et al. (2007). Wandering Minds: The Default Network And Stimulus-Independent Thought. American Association For The Advancement Of Science, sf: 393-395. doi: 10.1126/science.1131295. | Arşiv Bağlantısı
  2. F. Callard, et al. (2014). What We Talk About When We Talk About The Default Mode Network. Frontiers In Human Neuroscience, sf: 94876. doi: 10.3389/fnhum.2014.00619. | Arşiv Bağlantısı
  3. V. Menon. (2023). 20 Years Of The Default Mode Network: A Review And Synthesis. Elsevier BV, sf: 2469-2487. doi: 10.1016/j.neuron.2023.04.023. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close