Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Dünyanın yaşı veya evrenin yaşı yıl olarak hesaplanırken, orada henüz bir dünya veya güneş sistemi olmadığında, hangi yıl döngüsüne göre hesaplanıyor?

Misal dünya için 1 yıl 365 gün. Fakat evrende herhangi bir gezegenin oluşma tarihi dünyanın yılına göre hesaplanıyorsa eğer, 4.5 milyar yıl önce dünya yokken, dünyanın 365 günü kime ve neye göre hesaplanıyordu veya evrenin oluştuğu tarihi bu şekilde yıl olarak nasıl saptayabiliyorlar..
318 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Kullandığımız zaman birimlerini, tıpkı diğer birimler gibi bir referans noktası tanımlayarak kullanıyoruz. Örneğin 1 gün, bizim için günün doğuşu ve batışı arasındaki süre olarak tanımlanıyor. Buradan saat, dakika ve saniyeyi kendimiz tanımlıyoruz. Başka bir şekilde de tanımlayabilirdik, fakat bu sonucu değiştirmezdi. Tıpkı santimetreden inç birimine çevirmek gibi, sayılar farklı da olsa, uzunluk aynıdır.

Dolayısıyla Dünya yokken, ya da biz zamanı tanımlamamışken de zaman zaten vardı. Şu andaki birim zaman (örneğin saniye) tanımını kullanarak, evrenin yaşını çeşitli yöntemlerle hesaplayabiliyoruz. Bunun için geçişe giden bir kronometre açmıyoruz, zaman zaten önceden de tanımlı olduğu için bunu kolaylıkla tanımlayabiliyoruz. Bunun fiziksel açıdan hiçbir sakıncası yok. Keza bu sadece zaman için böyle değil, kütle, uzunluk gibi diğer tüm birimler için de öyle. Karşımıza belirli bir cismi alıyoruz ve "Tamam işte buna 1 kilogram diyelim" diyoruz. Neticede neye 1 kilogram dediğimizin hiçbir önemi yok. Başka bir şeye de diyebiliriz. Bunlar birbirleri arasında dönüşürler. Fakat bu oradaki cismin kütlesini etkilemez.

Tüm Reklamları Kapat

Mesela biz kilometreyi sıklıkla kullanıyoruz. Fakat kozmolojide kilometreyi kullanmıyoruz. Onun yerine bu tanımdan bağımsız ama ona dönüşebilen (çünkü ikisi de uzunluk) megaparsek birimini kullanıyoruz. Bunu algısal olarak kavrayabilmek için, işleri kolaylaştırmak adına yapıyoruz. Uçuk kaçık kilometreler söylemek bizim zihnimize hitap etmiyor. Ama "Bak bir galaksi arası şu kadar megaparsek, evrenin çapı şu kadar megaparsek" dediğimizde daha çok anlam teşkil ediyor.

Dolayısıyla 1 saniye ile yaptığımız tanımlama, 13.8 milyar yılı ölçmede bize hiçbir sorun teşkil etmiyor. Çünkü bunlar bizim onları tanımlayış biçimimizden bağımsız olarak varlar ve ne şekilde tanımladığınızın bir önemi yok. Evrenin yaşını hesaplarken de bugünkü tanımlamamızı kullanıp, denklemler aracılığıyla aynı şekilde geri kalan süreyi de bulabiliyoruz.

Mesela bir arabanın daima sabit hızla gittiğini biliyorsak, hızını ve toplam aldığı yolu biliyorsak, onu ne zaman gözlemeye başlamış olursak olalım, ne kadar süredir yolda olduğunu bulabiliriz. Sorunuza bu tam cevap teşkil ediyor aslında. Aracı yolun ortasında da görmeye başlasanız, sonuna yakın da görseniz bir şey değişmez. Çünkü hep sabit hızla gitmiş ve ne kadar gitmiş olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla ne kadar süredir gittiğini bilmek oldukça kolay.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close