Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dünyanın dönüş hızı değiştiğinden insanlık veya dünya tarihinin 7000 yıl olma ihtimali var mı?

Merhabalar, şu sıralar dini araştırmalar içerisine daldım ve dini literatürde insanlık tarihinin 7000 yıl olduğunu söyleyen rivayetlere rastladım, bunu dünyanın zamanla değişen kendi etrafında ve güneş etrafındaki dönüş hızına bağlıyorlar, zamanın yavaşladığını söylüyorlar, bunu çürüten veya destekleyen herhangi bir kaynak var mı?
2,708 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

Burada gerçeklere ulaşma amacı görmüyoruz. Dini inancın bir yorumunda insanlığın tarihinden 7000 yıl olarak bahsedildiği için herhangi bir materyali kullanıp inancını doğrulamaya çalışma çabası görüyoruz. Bilimde zaten böyle bir amaçla yola çıkamazsınız.

Homo sapiens türüne yönelik en eski fosiller 300 bin yıllıktır.[1] Homo cinsinin ve Dünya'nın tarihi de haliyle bundan çok daha fazla. Onlara girmeye gerek bile yok. Bilim, birilerinin inançları zayıflamasın diye zamanı, yılları veya tarihlemeleri eğip bükemez. Hiçbir bilimsel veride "Dünya'nın yavaşlaması, zamanın yavaşlaması veya başka bir gerekçe ile bir gerekçe ile zaman yavaşladı o yüzden insanlık tarihini 7000 yıl alacağız." gibi bir açıklama yoktur.[2]

Yıl kavramı insanın kolay anlaşması için uydurduğumuz bir kavramdır. Gezegenimizin Güneş etrafındaki dönüş hızı, yani 1 yılın uzunluğu, aslında hiç değişmiyor, en azından öyle kabul ediyoruz ve bununla ilgili oldukça güçlü gözlemsel verilerimiz de mevcut. Örneğin, yapılan bir araştırmaya göre Dünya'nın 1 yılı, var olduğundan beri, yılda 366.75 gün ile yılda 363.61 gün arasında değişti - ve bu fark, sabit bir azalma ya da artma şeklinde olmadı. Dolayısıyla, Dünya kendi etrafında giderek daha yavaş döndüğü için günler uzuyor. Ancak 1 yılın süresi değişmediğinden, 1 yıla sığan günlerin sayısı giderek azalıyor.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Bilim, dininize göre şekil alamaz ama dininizi bilime göre yorumlayabilirsiniz. "Dünya yavaşladı da zaman şöyle oldu, o yüzden insanlığın yaşı 7000 yıl diyelim." demenin hiçbir bilimsel tarafı bulunmamaktadır.

Bütün bu durumlar ışığında "Tanrı'ya göre 7000 yıl, bize göre 300 bin yıldır." demeniz bile diğer "yorumlardan" daha mantıklı olacaktır.

164 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Hublin, et al. (2017). New Fossils From Jebel Irhoud, Morocco And The Pan-African Origin Of Homo Sapiens. Nature, sf: 289-292. doi: 10.1038/nature22336. | Arşiv Bağlantısı
  2. Google Scholar. Google Scholar. Alındığı Yer: Google Scholar | Arşiv Bağlantısı
  3. Ç. M. Bakırcı. Dünya Giderek Yavaşlıyor; Ancak Tamamen Durduğunu (Muhtemelen) Asla Göremeyeceğiz!. (15 Mart 2013). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
B Polat
B Polat
324K UP
Bilim Meraklısı

Dünyanın yaşı yaklaşık 4.5 milyar civarındadır. Bu yaş birden fazla yöntemle teyit edilmiştir. Dünyanın dönüş hızı değişmektedir ama bunu değişim binlerce değil milyonlarca yılda meydana gelmektedir. Dünyanın yada insanın 7 bin yıllık olduğunu söyleyen tüm iddalar tamamen yanlıştır. Tarihleri 30, 40 bin yıl öncesine dayanan dünyanın bir çok yerindeki mağaralarda insanların çizdiği resimleri vardır.[1] Şu anda dünyanın bir çok coğrafyasından 100 milyon yıl öncesine ait devasa dinazor fosilleri çıkartılmaktadır. Dünyanın yaşının 7 bin yıldan fazla olduğunu gösteren kanıtları burda saymakla bitiremeyiz.

Maalesef internette çok fazla yanlış bilgi dolaşıyor. Bunları filtrelemek bazen çok zor olabiliyor. Her zaman bir konuyu, o konunun uzmanından dinlemeye çalış (bende uzmanı değilim, fırsatını bulursa bir jeoloğa sor yada kitabını oku). Din adamlarının dünyanın yaşını bilmesinin mümkün değil. Bu işler eğitim gerektiren oldukça teknik konular.

Tüm Reklamları Kapat

149 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. France-Presse. World's 'Oldest Known Cave Painting' Found In Indonesia. (13 Ocak 2021). Alındığı Yer: the Guardian | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close