1679’da, bir bilim insanı ve mikroskobun mucidi Antoni van Leeuwenhoek, Dünya’nın 13.4 milyar insanı destekleyebileceğini tahmin etti. Leeuwenhoek, Hollanda’nın Dünya’nın yaşanabilir topraklarının 13.400’de 1’ini işgal ettiğini hesapladı ve böylece Hollanda’nın 1 milyonluk nüfusunu 13.400 ile çarptı.
40 yılı aşkın araştırma sonucunda Cohen, 1 milyardan 1 trilyona kadar insan arasında değişen 65 tahmin topladı. “Dünya’nın kaç kişiyi destekleyebileceğine ilişkin tahminlerdeki dağılım zamanla artıyor, bu da gezegenimizin kaç tane Homo sapiens’i destekleyebileceği konusunda çok az fikir birliği olduğu anlamına geliyor.”
New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Bölümü’nden Patrick Gerland, “Dünya nüfusunun geleceği, hayatta kalma ve üremenin bir karışımı tarafından yönleniyor.” diyor. “Çift başına iki çocuk oranınız varsa, o zaman az ya da çok istikrarlı bir nüfus büyüklüğüne devam edebilirsiniz. İkiden küçük bir sayıya ulaştığınızda, bir nesilden diğerine, popülasyonunuz küçülecek veya azalacak. Eğer bunun üzerindeyseniz ve insanların çoğunluğu hayatta kalırsa, nüfusunuz artacaktır.”
Gerland’ın açıkladığı gibi, “Şu anda bilimsel fikir birliği, dünya nüfusunun bu yüzyılda bir süre sonra zirveye ulaşacağı yönünde.” Birleşmiş Milletler Nüfus Bölümü’ne göre, dünya nüfusunun 2080’lerde 10.4 milyar kişiye ulaşacağı ve 2100’e kadar orada kalacağı tahmin ediliyor.[1]
Kaynaklar
- E. Ertuğrul. Dünya'da En Fazla Kaç İnsan Yaşayabilir? - Arkeofili. (12 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 18 Mart 2023. Alındığı Yer: Arkeofili | Arşiv Bağlantısı