Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Satıh Ergür
Üye 7 Haziran 2019 3 Cevap
2

Dünyada canlılığın oluşması için gerekli koşullar nasıl oluştu?

260 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mitra Deniz Karataş
Üniversite hazırlık öğrencisi 8 Haziran 2019

Dünya'nın canlılığa ayak uydurması yanı sıra canlılık Dünya koşullarına uyum sağlamaya çalıştı. Adaptasyon ve evrim dediğimiz mekanizmalar ile Dünya'da ki ortam koşullarına uyum sağlamayı başardı bu sayede yaşam ve Dünya müthiş bir ikili oldu. Ayrıca Güneş sistemimizde şu an ki canlılığa en uygun ortam Dünya 'dır gerek manyetik alanı sayesinde güneşin zararlı etkilerinden koruması canlılığın temel elementi olan karbonun bol miktarda bulunması vb.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ömer Faruk Terazi
Lise öğrencisiyim 11 Nisan

Başta her ne kadar evrimsel biyolojiyi çok iyi çözmüş olsakta bu sorunun hala araştırıldığını söylemeliyim Dünyada canlılığın oluşması için gerekli koşulların oluşumu oldukça karmaşıktır ve bilim insanları tarafından "abiyojenez" olarak adlandırılan bir süreçle gerçekleştiği düşünülmektedir. İşte canlılığın oluşması için gerekli bazı koşullar:

1. Uygun kimyasal ortam: İlk canlı organizmaların oluşması için uygun bir kimyasal ortam gereklidir. Dünyanın erken dönemlerinde, atmosferdeki gazlar ve okyanuslardaki kimyasal bileşenlerin etkileşimiyle uygun bir ortam oluştu.

2. Su: Canlıların temel yapı taşı olan su, yaşamın oluşumu için temel bir gerekliliktir. Dünyanın yüzeyindeki su kaynakları, canlıların ortaya çıkması için önemli bir rol oynamış olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

3. Organik moleküllerin sentezi: Basit organik moleküllerin kompleks moleküllere dönüşmesi, canlılık için temel bir adımdır. Bu süreç, atmosferdeki gazların elektriksel deşarj veya sıcak kaynaklar gibi doğal süreçlerle bir araya gelmesiyle gerçekleşebilir.

4. Enerji kaynağı: İlk canlı organizmaların enerji ihtiyacını karşılayabileceği bir kaynağın bulunması gerekir. Güneş ışığı, hidrotermal kaynaklar veya kimyasal reaksiyonlar gibi çeşitli enerji kaynakları bu rolü üstlenebilir.

5. Koruyucu ortam: Canlıların oluşması için uygun bir ortamda, zararlı etkilere karşı koruma sağlayacak bir mekanizmanın olması gereklidir. İlk canlı organizmaların oluşumu için bu koruyucu ortamın sağlanması önemlidir.

Bu faktörlerin bir araya gelmesiyle, abiyojenez süreci sonucunda ilk basit canlı organizmaların oluştuğu düşünülmektedir. Ancak bu konu hala bilim dünyasının aktif araştırma alanlarından biridir ve tam olarak nasıl gerçekleştiği konusunda kesin bir görüş birliği yoktur.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı 11 Nisan

Bu sorunun doğru cevaplanabilmesi için öncelikle "canlı" nedir kavramının iyi anlaşılması gerekir. Bilim camiasında canlılık tanımı üzerinde uzlaşılmış bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler şunlardır:

 Etkiye tepki gösterme

 Çoğalabilme (üreme)

Tüm Reklamları Kapat

 Gelişme

 Dinamik Denge (Homeostaz)

 Çevre Koşullarına Uygun Bir Forma Sahip Olma

 Metabolik Faaliyetlerde Bulunma

Tüm Reklamları Kapat

 Uyum Sağlama

Bu nedenledir ki hala bazı fenomenler üzerinde (örneğin virüsler) canlı mıdır yoksa cansız mıdır tartışmaları mevcuttur. Virüsler için canlı gibi davranan cansız varlıklar ifadesinin kullanılmasının nedeni de budur. Herhangi bir koşul altında yukarıdaki kriterleri sağlama becerisini gösterebilen herhangi bir zerrecik canlı olarak nitelendirilir. Bu nedenle başka gezegenlerde çok farklı koşullar altında çok farklı canlılar üremiş olma ihtimali mevcuttur. Buna bağlı olarak da canlılığın oluşması için şu şartlar gereklidir gibi ifade kullanmak doğru olmaz. Zira canlılık yalnızca karbon temelli oluşacak diye bir kural da yoktur.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close