Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Umit Nahida
Üye 25 Ocak 2024 2 Cevap
5

Dünya'nın kütle çekimi ne kadar uzağı etkiliyor?

Nasıl sorsam tam olarak bilemedim, sanırım bu yüzden Google'dan cevap bulamadım... Sadece Dünya'mızın ve başka bir cismin olduğu bi boşlukta, Dünya diğer gök cismini ne kadar uzaktan kendine çekebilir? + olarak, Dünya'nın ne zaman oluştuğu cevabı etkiler mi?
271 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Erdinç Ekin
Erdinç Ekin
130K UP
Öğrenciyim 25 Ocak 2024

Kütleçekim kuvveti uzay zaman dokusunda oluşan gravitasyon dalgaları ile cisimleri etkiler ve bu gravitasyon dalgalarının hızı da evrensel hız sınırı olan ışık hızı(c=299.792.458 m/sn) ile sınırlıdır[2]. Bu durum X cisminin uzay zamanda ki diğer cisimlere uygulayabileceği kütleçekim etkisinin X cisminden uzay zamanın genişlemesi sebebi ile göreli olarak ışık hızından daha hızlı "uzaklaşmayan" tüm cisimleri teorik olarak etkileyebileceğini fakat Amerikan Astronom Edwin Powell Hubble'ın ortaya attığı ve "Hubble Küresi" olarak tanımlanan, X cismini merkez kabul eden ve r=13.7 milyar ışık yılı yarıçapa sahip olan kürenin dışında kalan hiç bir cismi yine teorik olarak etkileyemeyeceğini gösterir[1]. Bunun sebebi bu kürenin dışında kalan tüm cisimlerin X cisminden göreli olarak ışık hızından daha hızlı uzaklaşması ve gravitasyon dalgalarının o cisme etki edememesi olarak açıklanabilir.

Kaynaklar

  1. Oxford Reference. Hubble Radius. Alındığı Tarih: 25 Ocak 2024. Alındığı Yer: Oxford Reference doi: 10.1093/oi/authority.20110803095948562. | Arşiv Bağlantısı
  2. spaceplace.nasa. What Is A Gravitational Wave? | Nasa Space Place – Nasa Science For Kids. Alındığı Tarih: 25 Ocak 2024. Alındığı Yer: spaceplace.nasa | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 25 Ocak 2024

Dünya'nın kütle çekim dalgaları yaklaşık olarak 4,5 milyar ışık yılı yarıçapındaki tüm küreyi etkiliyor (Güneş sistemimizin galaksi yörüngesi, galaksimizin kendi yörüngesini dikkate alacak olursak bu küre, tam bir küre olmayacaktır).

Dünya yaklaşık 4,5 milyar yıl önce var olmuştur ve o günden beri evrene kütle çekim dalgalarını göndermektedir. Bu dalgaların ışık hızında ilerlediğini Genel Görelilik sayesinde biliyorduk. 2015 yılında LIGO deneyleri sayesinde ispatladık. Elbette etkiler uzaklık arttıkça azalıyor, ama uzaklık ne olursa olsun ortada hesaplanabilir bir kuvvet çıkıyor. Aşağıdaki formülde değerini sıfırlamadığınız sürece evrende iki kütle arası çekim kuvveti olacaktır. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. T. Kasar. Ligo Ve Kütle Çekim Dalgalarının Keşfi • Kozmik Anafor. (12 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 25 Ocak 2024. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close