Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Muhammed Ali Bal
Muhammed Ali Bal
2,294 UP
Üye
0

Dünya'nın çekirdeği nasıl oluştu ve nasıl hala sıcak kalmaya devam edebiliyor?

299 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Bilimsever

Bunu anlamak için yıldızlar nasıl oluşuyor onu anlamak gerekli. Big bang'ten sonra etrafa saçılan parçacıklar (proton, elektron vb.) hidrojen, helyum gibi hafif elementleri oluşturdu. Çünkü hidrojen 1 protonlu en hafif atom.[1]

Uzayda başıboş gezen hidrojen atomları kütleçekim yüzünden bir araya toplandıkça merkezinde kalan hidrojen atomlarına baskı yaptı ve yeni yıldızlar oluştu kabaca.[2] Hidrojen atomunu yakıp helyuma döndü milyonlarca sene boyunca. Helyum elementine bakacak olursan oda 2 protonludur. Helyum'u yakıp başka elemente, sonra o da başka elemente diye diye periyodik cetveldekidiğer elementleri oluşturdu. Sadece demir elementinde özel bir durum var. Demiri başka elementlere çevirmek için gerekli baskı diğer hafif elementlere göre çok fazla. Ama demirin de sınırı var. Gerekli kritik kütleye ulaşınca yıldızlarda dev patlamalar oluşuyor ve altın, uranyum gibi ağır venadir elementler oluşuyor. Bu yüzden doğada altın nadir iken demir ya da hafif elementler boldur.

Gelelim asıl konumuza Dünyayı oluşturan tozlar, gazbulutları ya da dev kayalar da kütleçekim yüzünden biraraya toplanır. Ama az önce anlattığım demirin özel durumundan dolayı hafif elementler yukarda kalırken baskı yiyip merkeze çöken demir ağır elementlere dönüşemez.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya yıldız olamaz çünkü kütlesi bunun için yeterli değil. Doğal olarak kütleçekimi de. Dünyanın kütleçekiminden kaynaklı basınç demirin de sıcak ve sıvı olmasını sağlamaktadır. Detaylı bilgi için [3] kaynak 3'ü inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. Bilgicik. Periyodik Cetvel Ve Özellikleri | Bilgicik.com. (27 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2022. Alındığı Yer: Bilgicik | Arşiv Bağlantısı
  2. yaklasansaat. Yildizlar Ve Yaşamlari. Alındığı Tarih: 17 Kasım 2022. Alındığı Yer: yaklasansaat | Arşiv Bağlantısı
  3. Ö. Kayalı. Yıldız Astrofiziği – 5: Hidrostatik Denge. (12 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close