Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Dünya üzerinde bulunan en yaşlı tek hücreli canlı türü kaç yaşındadır?

366 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bilgehan Karaca
Doğa Tarihi Meraklısı

Tek hücrelilerin yaşam uzunluğu üst limitine dair bildiğimiz kesin bir sınır yok. Ama Actinobacteria denen bir bakteri cinsinin Sibirya'da 500 milyon yaşında örnekleri bulunmuş ve bunun rekor uzunluklardan biri olduğu kabul ediliyor. Genellikle en uzun süre yaşayan tek hücreliler ekstrem yaşam koşullarında kendini spor formlara sokarak dış etkilerden kapsamlı şekilde koruyan türlere ait. Actinobacteria da Sibirya permafrostunun koşullarında böyle bir adaptasyon yöntemi geliştirmiş. Sorunuzun cevabı bu olsa gerek.

Eğer bu "dormant", yani metabolik olayların durdurulduğu ve hücrenin temel yaşamsal faaliyetleri askıya aldığı durumu saymazsak BBC'nin haberine göre Dünya'nın deniz tabanlarının hemen hemen her yerinde Goldschmidt projesi kapsamında tespit edildiği söylenen bir grup bakterinin yaklaşık 100 milyon yıldır sadece canlı olmakla kalmayıp yavaş da olsa metabolik faaliyetlerini sürdürdüğü gözlenmiş.

Öte yandan sorunuz özellikle tek hücrelileri hedef aldığı için bahsetmek uygun mu bilmem ama biyolojik olarak "ölümsüz" olduğu kabul edilen en az bir tane çok hücreli hayvan cinsi var: Hydra'lar, denizlerin omurgasız çok hücreli polipleri, genomlarındaki FoxO gen kategorileri sayesine sonsuz bir rejenerasyon yeteneğine sahipler. Vücutlarının her parçasını rejenere edebildikleri gibi kendi genomlarını da bizzat onarabilecek moleküler düzeneklere sahipler. Teknik olarak en yaşlı onlar olmalılar çünkü ölüm üst limiti onlar için işlemiyor.

Tüm Reklamları Kapat

239 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Hayflick, His Limit And Cellular Aging. (8 Mart 2020). Alındığı Tarih: 8 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Foxo Is A Critical Regulator Of Stem Cell Maintenance In Immortal Hydra. (8 Mart 2020). Alındığı Tarih: 8 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Deep Microbes Live Long And Slow. (8 Mart 2020). Alındığı Tarih: 8 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. The Oldest Living Organisms: Ancient Survivors With A Fragile Future. (8 Mart 2020). Alındığı Tarih: 8 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close