Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arda Yıldırım
Üye
4

Dünya güneşten mi oluştu?

Güneş füzyon reaktörü olduğuna göre hidrojen, helyum vb. atomlar yüksek basınç altında birleşerek dünyadaki kütleyi mi oluşturdu?
191 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Evren'in oluşmasıyla Hidrojen atomları ortalığa saçıldı, işte bu hidrojenlerin bazılarının bir araya gelmesi yada nötronlarla birleşmesiyle küçük helyum atomları oluşmaya başladı.

Helyum atomları atom çekimi sayesinde atomları toparlamaya başlamış, sonunda öylesine büyük bir hale geliyorlar ki içlerindeki basınç kendi üzerlerinde çok yüksek bir sıcaklık oluşmasına sebep oluyor. Burada bahsettiğim güneşimiz ancak aynı senaryoyu milyonlarca yıldıza uyarlamak mümkündür. Ayrıca bahsedilen sıcaklar ise milyonlarca derece, bu sıcaklıkta Helyum atomları birleşmeye başlıyor.

Karbon, silisyum, demir gibi atomlar bu birleşmelerden yalnızca bir kaçı. Tabiki oluşan bu atomlar yine bir arada yoğun bir basınç altındalar, sonrasında içerisinde bulundukları güneşin yakıtı bitiyor ve güneş kendi içerisine çökmeye başlıyor. Güneşi bir arada tutan enerji yok oluyor, öylesine bir kütle ki bu enerjinin bitmesiyle kendi üzerine çökmeye başlıyor. Çöktüğü zamanda ise yoğunluk arttığı için sıcaklık dahada yükseliyor ve patlama meydana geliyor. İşte bu olay bir Süper Nova'nın kendisinden başka bir şey değil. Bu patlama sırasında ulaşılan enerji demirden sonraki daha iri elementleri oluşturuyor. Ve o yoğun materyaller adeta bir toz bulutu olarak evrende yayılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu toz bulutunda, kütle çekim yasası sayesinde yavaş yavaş toparlanmalar başlıyor. Saçılan materyallerin kütlesi ve boyutları düşünülünce katrilyonlarca çarpışmanın çok kısa sürede gerçekleşmesini hayal etmek bile muntazam zor bir iştir. Bu çarpışmalarda bugün gezegenlerin ve birçok gök cisminden aşina olduğumuz dönme hareketleride ortaya çıkmaktadır. Dönme hareketine başlayan gök cisimleri ise dönmeyenlere göre daha avantajlı bir konumda oluyor. Çünkü dönen cisimler daha yüksek bir momentum kuvvetine sahip oluyor. Ve kuvvetler sayesinde toparlanmayı başaran iri kütleler toparlanarak bugün bildiğimiz gezegen ve diğer serbest uzay cisimlerini oluşturmaya başlıyor.

Bunu iki basit örnek ile açıklayabilirim; darma duman olmuş bir salçanın ağzını kapatıp hızla çevirirseniz kapağı açtığınızda kusursuza yakın bir şekilde salçanın homojen dağıldığını görürsünüz. Diğer bir örnek ise mutfakta hamur yapmanızdır; tezgahın üzerine un döküp ardından yumurta-süt-vb. karışımını üstüne atarsınız ve iyice yoğurup çevirip sonunda yuvarlak bir hamur elde edersiniz.

Kabaca güneş sistemindeki göçk cisimlerinin oluşumu böyle; ancak dünyanın bugün ki formuna gelmesi ise başka bir sorunun konusu.

Kaynaklar

  1. ?. (2018). Our Solar System. NASA. | Arşiv Bağlantısı
  2. ?. Dünyanın Oluşumu. Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: Khan Academy | Arşiv Bağlantısı
  3. ASU News Release. New Theory Proposed For Solar System Formation. Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close