Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ömer Faruk Tokmak
Üye
3

Dünya absürt hızlarda dönse yinede dönüşünü hissetmez miydik? Mesela saniyede 100.000 km hızla dönse bir değişilik hisseder miydik?

Doğaya etkisi büyük olur tabi bu hızların fakat ben sadece yer çekimiyle olan ilişkimizde bir değişiklik olur mu onu merak ediyorum.
274 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen

Eksen dönüş hızındaki artışları veya yavaşlamayı kolay kolay hissedemeyiz. Zaten ekvatorda bulunan bir kişi saatte yaklaşık 1700 km. hızla dönerken, kutupta bulunan kişi için bu hız sıfırdır. Her ikisini de cep telefonu ile arasak ve hız konusunda "ne hissettiniz" desek, cevapları "ne hızı" olurdu. Merkezkaç kuvveti de söz konusu ama bu da pek hissedilmez. Ekvatorda 67 kg. olan kişi kutuplarda yaklaşık 67,5 kg. gelebilir (bu kısımda, kütle merkezine daha yakın olan kişi kütle çekime daha fazla maruz kalır ve ekvatorda hızlı hareket edenin, hıza bağlı kütle artışını hesaba katmıyoruz)

Eksen hızı 2-3 km artsa hissedemeyiz ama bu durumun bile ciddi sonuçları olur. Öncelikle okyanus suları ekvator çevresinde 15-20 cm. yükselir. Uydular iş göremez hale gelir çünkü, şu anki eksen dönüş hızımıza göre ayarlılar. Tabi günlerde kısalır, yaklaşık 1,5-2 dakika.

Eksen hızı 150 km artsa hissetmekte gene zorlanırız. Ama şiddetli değişiklikleri gözlemleme şansımız olur. Okyanus suları ekvator bölgesinde yaklaşık 15-20 metre kadar yükselebilir. Pek çok liman şehri ve ada haritadan silinebilir. Günler yaklaşık 22 saate düşer, bitkiler ve ekolojik denge üzerinde olumsuz etkileri görülür. Ekvator çevresinde oluşan kasırgalar çok daha şiddetli döner çünkü, gücünün bir kısmını eksen dönüşünden alıyor. Merkezkaç kuvveti yüzünden ekvator çevresinde yaşayanlar hafiflediklerini hissedebilecek hale gelecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Eksen hızımızı 2 katına çıkarırsak, artık ciddi felaketlerden bahsedebiliriz. Afrika, Güney Amerika, Avustralya'nın en yüksek dağlarının sivri uçları haricinde her yeri sular kaplar, bu arada kuzey kesimlerinde deniz kilometrelerce çekilir ve yeni kara parçaları ortaya çıkar. Merkezkaç sadece okyanus sularını etkilemez, akışkan haldeki magma tabakasını da etkiler ve ekvator bölgesine yığılmaya başlar, bu akışkan tabakanın üzerinde olan plakalar kimi yerlerde şiddetli ayrışmaya, sürtünmeye veya üstüne bindirmeye başlar, bunun sonucu elbette daha şiddetli ve sık tektonik depremlerdir, diğer bir sonucu da ayrışan bölgelerde oluşan süper volkanlardır. Günler 12 saate indiğinden ekolojik dengeyi siz hayal edin. Böyle bir yörünge hızında, tabi hala hayattaysak, gözle takip edilir bir şekilde Ay'ın yıldızların, ve Güneş'in her dakika yer değiştirdiğini gözlemlerdik. Bu gözlemimiz eksen dönüşünün hızlandığını bize hissettirirdi.

Eksen hızı şimdikinden 17 kat daha hızlı olursa (17 neden önemli şimdi anlayacaksınız) ekvator çevresindeki kütle çekim kuvveti ile merkezkaç kuvveti birbirlerine eşitlenecektir ve bu bölgede bulunan her ne var ise, tabi biz insanlarda buna dahil, ayaklarımız yerden kesilecektir. Fakat kuzey kesimdekiler için bu durum geçerli olmaz.

Eksen hızı, soruda sorduğunuz gibi saniyede 100.000 km. olursa, gezegen falan kalmaz, merkez kaç kuvveti, kütle çekim kuvvetine kutup bölgesi civarı hariç her yerde galip gelir ve Dünya'yı paramparça eder. Parçalanan gezegen uzaya savrulur.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close