Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Kanar
Üye 22 Kasım 2023 2 Cevap
4

Döner Bir mekanizmanın bir ucundan diğer ucuna basket topu atıldığında karşıya değil yana gidiyor olmasının sebebi nedir?

Bir Facebook videosunda denk geldim. İki kişi karşılıklı oturmuş düzenlenek dönüyor ve biri basketbol topunu karşıya atıyor top yanlara gidiyor ve buna coriolis etkisi deniyormuş. Bu etkinin silahların namlusundan çıkan mermi top füze roket veya uçaktan atlayan paraşütlü de görülmediği ve dünyanın aslında dönmediği söyleniyor. Bu olayn sebebi?
377 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 22 Kasım 2023

Bu gözlemden Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmediği sonucunu çıkaramazsınız. Dönen platformda atılan cisim gitmesi gerektiği şekilde dümdüz gidiyor, platformun dönmesi ve kişilerin konumlarının değişmesi nedeniyle top sağa veya sola savruluyormuş gibi algılıyoruz.

Coriolis etkisi oldukça zayıftır. Ancak havada çok uzun süre kalan balistik füzeler, uzun menzilli uçuşlar ve büyük ölçekli atmosfer ve okyanus akıntılarında gözlemlemek mümkündür. Aksi halde bir topun ateşlenmesi, dikey kalkan helikopterin havada sabit kalıp, bir süre sonra aynı konuma inmesi durumlarında gözlemlenemez, çünkü yeryüzündeki dönüş ivmesinin etkisi bu cisimler üzerinden hemen kalkmaz.[1]

Coriolis Etkisi ve Atmosfer
Coriolis Etkisi ve Atmosfer

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Bilim Genc. Zayıf Ama Etkisi Büyük Bir Kuvvet: Coriolis Kuvveti | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 22 Kasım 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cem Ergünay
Fizik ilgilisi 22 Kasım 2023

Bu etkinin dünyanın aslında dönmediği gibi bir sonuca nasıl ulaştırdığını anlamadım ama Coriolis Etkisi mermi, top, füze gibi cisimleri de etkiler. Menzilleri ve hızlarına bağlı olarak etkisi basketbol topu gibi net gözlemlenemez belki ama etkileri yok diyemeyiz. 1000 m uzaktaki bir hedefi vurmaya çalışan bir keskin nişancının attığı mermi, 2.5 cmlik hatırı sayılır bir sapmaya sahiptir.[1]

Coriolis kuvveti; yer çekimi, manyetik kuvvetler veya elektrik kuvvetleri gibi gerçek bir kuvvet değildir. Ekseni etrafında dönen yani ivmeli hareket yapan bir gözlem çerçevesinde hissedilen, “gerçek olmayan” bir kuvvettir. Tıpkı dönen bir sistemde gözlenen ve gerçek olmayan merkezkaç kuvvet gibi... Merkezkaç kuvvet ile Coriolis kuvveti dönen sistemlerde gözlenen kuvvetler oldukları için aralarında benzerlikler ve farklılıklar vardır. Her iki kuvvet de gerçek kuvvetler olmayıp sadece hareketli (dönen) gözlem çerçevesinde gözlenen kuvvetlerdir. Merkezkaç kuvvetin büyüklüğü dönme hızının karesi ile, Coriolis kuvvetinin büyüklüğü ise dönme hızı ile orantılıdır. Ayrıca merkezkaç kuvvet, dönme eksenine olan uzaklığa bağlı iken Coriolis kuvveti cismin hızına bağlıdır.[2]

Evrim Ağacı'nda lavobolardaki hareketlerle ilgili şu makaleyi de okumanızı öneririm.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca kıtalararası seyahat eden balistik füzeler yapıyorken, yüzlerce km öteden hedefi nokta atışı vurabilen toplar geliştiriyorken, günlerce yere inmeden uçabilen insansız hava araçları yapabiliyorken, bu araçlarda Coriolis etkisinin hesaplanmadığını düşünmemiz yanlış olur. Bazı keskin nişancı tüfeklerinde bile bu teknoloji var.[1]

Videonun bir yerinde, yere sabitlenmiş bir kamerayla, döner platforma sabitlenmiş bir kamerada görünen topun yörüngesini karşılaştırmışlar. Bu kadar küçük bir mesafede yerdeki gözlemciye göre topun düz bir çizgide gidiyormuş gibi görünmesi çok normal. Dönen platformu 20 m çapa kadar genişletip, atılan topu 2 km'ye gönderelim, o zaman daha net anlayabiliriz dünya dönüyor mu duruyor mu?

Kaynaklar

  1. Webtekno. Keskin Nişancıların Dünya'nın Dönüşünü Bile Hesaplaması. (17 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 22 Kasım 2023. Alındığı Yer: Webtekno | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilim Genc. Zayıf Ama Etkisi Büyük Bir Kuvvet: Coriolis Kuvveti | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 22 Kasım 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close