Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Kaba
Yusuf Kaba
83K UP
Üye 19 Eylül
1

Dolaysız tek istek mutluluk mu?

Mutluluk hayatta sırf kendisi için (herhangi bir dolaylama olmadan salt mutlu olmak için istemek) istenilen tek kavram mıdır bu düşünceyi duyduğumda biraz garip gelmişti çünkü bu eğer doğruysa mutluluk asal bir istek olarak kendini diğerlerinden ayrı bir kısma koyuyor ki bence bu düşünce tam olarak doğru gözükmüyor en azından sorgulanmalı
923 görüntülenme
Dolaysız tek istek mutluluk mu?
Dolaysız tek istek mutluluk mu?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Evet, ama nasıl!

Hayatın gayesi veya bunca uğraş ile ilgili nihai nedene sürekli neden sorusu ile ulaşabileceğimizi düşünüyorum.

Örneğin neden çalışıyoruz, gelir için, neden, ihtiyaçlarımızı karşılamak için, neden, sağlığımız için, neden , huzur için, neden doyum için ( yaşama hazzı- mutluluk) , neden , cevap yok, neden , cevap yok.

Tüm Reklamları Kapat

Biraz zorlarsak dolaylı ölümsüzlük sonucuna sağlıklı bir neslin devamı aracılığı ile ulaşmak için ( üreme- genetik kod aktarımı) sonucuna ulaşabiliriz. Fakat bu sonuca da neden sorusunu sorarsak yine varacağımız son nokta kimine göre huzur kimine göre doyum kimine göre mutluluktur ve hemen hemen aynı şeyi ifade ederler.

Bunu hangi alandan hangi örnekle başlatırsak başlatalım bir yerden sonra illaki maddi temelli beslenme , soyun devamı ve oradan doyuma, mutluluğa ulaşırız. Çıkış noktamız savaş olsa bile.

Neden savaşırız sorusunun cevabı olabilecek hürriyet, meşru müdafaa veya sömürü farketmeksizin verilen cevaplara yönelteceğimiz neden sorularının nihai menzili aynı olacaktır: Huzur, doyum, mutluluk.

Olağan mı? Elbette olağan.

Tüm Reklamları Kapat

Birilerinin bunu sırf kendileri için arzulaması olası mı olası.

Aksini de, kollektif mutluluğu önceleyen ve önemseyip bunun mücadelesini veren var mı? Hem de azımsanmayacak kadar.

Hangisi doğamıza daha uygun? Tabi ki kollektif olanı tercih.

Bugün türümüzü zincirin tepesine taşıyıp oturtan bu tercihtir. Bu yüzden bizler toplumsal ( sosyal, tek başına varlığını sürdüremeyecek ) varlıklar olarak tanımlanırız. Medeniyetimizi de buna borçluyuz.

Bugün birilerinin sırf kendi bireysel menfaatleri uğruna varlık koşulunu inkara varacak şekilde aksi davranışta-tercihte bulunması bizi yanıltmasın. Çünkü o tercih sonuç üzerinden gerçekleşen bir tercihtir ve temelinde ortaklaşmacı bir yapının olmadığına işaret etmez.

Sistem, egemen, grup, topluluk ya da birey bazında bütün asalaklara ( başkalarının emeği üzerine konanlara) bakın ; hangisinin yaşam art beslemesinde kendi dışında sayısız ortaklaşmacı emek yok ki...

İşte türümüzü bugünlere tasıyan bu ortaklaşmacı emek salt bir tercihin ürünü değildir. Birbirimize mecbur oluşumuzun bilince çıkarılması neticesinde bu mecburiyetin rızaya ( gönüllülüğe) dönüşmesidir.

Bu, toplumun geneli için ilk neden sorusundan nihai cevaba değin her soru ve cevap için geçerli bir realitedir. Toplumsal huzur, doyum, mutluluk bireye aynen yansır diyen realite.

Birilerinin bunun aksi yönde bir tercihte bulunması bu durumu değiştirmez. Sevgiyle...

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 19 Eylül

Felsefe alanında bir tartışma olan “mutluluk dolaysız bir istek mi?” sorusu genel olarak tartışanları iki gruba bölmüştür. Aristoteles gibi bir filozof mutluluğu yaşamın temeli olarak görmüş, bir insanın isteyebileceği her türlü şeyin yalnızca mutlu olmak yolunda attığı adımlar olduğunu savunmuştur.

Ama direkt olarak bu görüşe karşı çıkmasada Stoacılar mutluluğun bir istek değilde, doğru yaşanılmış bir hayatın erdemi olacağını öne sürmüştür. Yani Aristoteles mutluluğu en temel koyarken, Stoacılar mutluluğun elde edilebilecek veya edilemeyecek bir kazanım olduğundan ama her şekilde yaşamın devam ettiğini savunmuşlardır.

Benim şahsi kanaatim ise mutluluğun dolaysız olarak istenemeyeceğidir, çünkü çoğu zaman gerçekleştirdiğimiz eylemler esasında elde edeceğimiz mutluluktan çok daha fazla başka duygular içermektedir. Eğer eylemlerimizde her zaman mutluluk en baskın duygu olsaydı evet kesinlikle mutluluk için hareket ediyoruz derdim ama maalesef öyle diyemiyorum. Hırslarımız, egomuz, kibrimiz, öfkemiz bazende nefretimiz bizi çoğu zaman eylemlerimiz için kamçılar.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. E. Cengiz. (2010). Aristoteles'in Erdem Öğretisi Ve Mutluluk Anlayişi. Felsefe Dünyası, sf: 43-51. | Arşiv Bağlantısı
  2. D. Karabulut, E. Kaynak Iltar, et al. Stoa Felsefesinde Sağaltımın İzleri: Bir Pratik Yaşam Felsefesi. Alındığı Tarih: 19 Eylül 2024. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close