Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
H Adıgüzel
H Adıgüzel
55K UP
Üye 1 hafta önce 3 Cevap
2

Doğruluğunu kabul ettiğimiz bir fikri/konuyu sorgulamamıza gerek var mıdır?

Bazen bir makale okurken veya derste bir konu aklımıza yatar bu durumda bu konunun kaynağını sorgulamalı mıyız? Eğer sorgulamalıysak sınır nedir?
406 görüntülenme
Doğruluğunu kabul ettiğimiz bir fikri/konuyu sorgulamamıza gerek var mıdır?
Doğruluğunu kabul ettiğimiz bir fikri/konuyu sorgulamamıza gerek var mıdır?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Rahmi Aydoğan
Nihilist 1 hafta önce

Bir fikri sorgulamak, onu yanlışlamak veya çürütmek değil, en sağlam hale getirmek için yapılmalıdır.

Epistemolojik minimalizm, sorgulamanın temel sınırlarını belirler: Yanlışlanabilir mi? Gereksiz varsayımlar içeriyor mu? Gerçekliği ne kadar iyi temsil ediyor?

Gerçeklik ve işlevsellik çerçevesinde bir denge kurarak, bilgiyi mutlaklaştırmadan ama gereksiz şüpheciliğe de düşmeden sorgulamak en sağlıklı yöntemdir.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 hafta önce

Bence kabulümüzün dayanağı belirler!

Ya öyle değilse” ifadesi bilimin ana rahmidir. Eğer bilim ile meşgul isek, bu bizim için en değerli araçtır.

Olağan, kendi halimizde ve kendi alanımızda bir iş ile meşgul isek, karşımıza çıkan ve bilimsel temellere dayanan her bilgiye kuşku ile yaklaşmak çok akıl içi ve işlevsel değildir. Ancak buna rağmen, bu işin erbabı bilim insanları ve son veriler ışığında “bu duruma ne diyor” diye arada bir bakmak; hem bize bir şey kaybettirmez hem de yaşama nesnel bakabilmenin ve kendimizi güncelleyebilmenin en önemli parametrelerinden biridir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynak sorgulaması ise çok daha karmaşık bir süreçtir. Temel nedeni de, dijital çağda bilginin her zamankinden daha çok manipülasyona, hem de gerçeğinden ayırt edilemeyecek profesyonellikte ve sahtekarca, maruz kalmasıdır.

Bir de sağ gösterip sol vuran, ya da daha açık bir ifade ile; başlangıç paragrafında ön kapıdan kovduğunu sonuç paragrafında bacadan, arka kapıdan, pencereden tekrar içeri alan her alanla ilgili makaleler var. Kanımca her satırı kuşku ile okunmalı.

Dahası; Aynı yazarın aynı konu ile ilgili aynı kitabının farklı yayın evleri üzerinden çevirisi ve basımının, aynı makalenin farklı kalemler üzerinden çevirisinin ve kendinden menkul bir başlıkla servis edilişinin bile çok şeyi değiştirdiği bir çağda seçici olmakta fayda var.

Ve son olarak kalıplar: Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu bir evrende, değil başkalarınca ortaya konan ve doğru bildiğimiz bir fikirde ısrar, kendi düşünüp yazdığımıza bile; güncel, mantıksal, bilimsel ve nesnel dayanak aramak, bulamıyor isek de ondan vazgeçmek cesaretini gösterebilmeliyiz.

Çünkü; sorgulamak soru sorma kökenlidir ve soru sormak bizi bugüne taşıyan akıllı insan olmanın en önemli işaretidir. Sevgiyle…

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
M M
M M
19K UP
Okur 1 hafta önce

İlk önce bunlar sadece benim fikirlerim. Evet. Çünkü sonradan çürütülen fikirler de bir zaman doğru kabul edilen ve birilerinin aklına yatan fikirlerdi.

Nereye kadar gider sorusu ise aslında ne kadar güvenilir, birincil kaynak kullandığınızla alakalı bence. Çünkü eğer araştırmayı siz yapmıyorsanız yapan kişi artık araştırma ile sizin aranızda sanki bir "iletici" oluyor. Arada ne kadar az "iletici" olursa o kadar iyi olur diye düşünüyorum, çünkü kişiler arttıkça onlar aslında kendi algıladıklarını (anladıklarını) anlattıkları için yanlış anlaşılmalar olabilir.

Diğer yandan aynı konuda farklı makaleleri okumak iyi bir seçim olabilir (güvenilir) .

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close