Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Sözgen
Üye 11 Mayıs 2021
2

Doğru bilinen bir yanlışı kabullenmek neden bu kadar zordur?

insanlar neden hiçbir zaman yanlış yaptıklarını düşünmez bu bir egonun belirtisi midir öyleyse çoğu insan egolu mudur
793 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Araştırmacı 25 Mayıs 2021

Doğru bilgiyi hangi yolla öğrendi?

  • Eğer sinir olduğu ve haz almadığı bir insandan öğrendiyse kabullenmekte zorlanacağı anlamına gelebilir.
  • İdeolojisine aykırı bir "platformdan" öğrendiyse kaynağını araştırma gereği duymadan peşin hüküm reddedebilir.
  • Taassup olduğu bir "tarikattan" gelen bilgiyi yanlış olsa bile kaynağına güvendiği için doğrusunu görmezlikten gelir.
  • Topluluk önünde bir tartışma yaşanırken kendi fikriyle çelişkiye düşse dahi haklı çıkmak uğruna saçmalayabilir.

Bu tarz örnekler çoğaltılabilir. Sonuçta insan kusurludur. Öncelikle bunu kabullenmemiz gerekiyor. Maalesef güdülerimizi dinleyip sosyal hayattan "dışlanmamak" uğruna yanlış yoldan ilerleyebiliyoruz. Eğer bilmeyerek yapılıyorsa cahillik, bilerek yapılıyorsa menfaat olabiliyor... Menfaat de kötülüğü doğuran bir etmene dönüşüyor...

Soruda da açıkladığınız gibi kabullenememe sebebi egodan da kaynaklı olabiliyor, hepsinin çıkış noktası aynı...

Tüm Reklamları Kapat

Bütüne bakıldığında en büyük sorunun bilinçdışı ön yargı olduğunu da söyleyebiliriz. "İnsanlar ön yargıyı farklılıklara müsama göstermeme, farklı dünya görüşlerine sahip insanları zor kabullenme, ayrımcılık veya cinsiyetçilikle birleştirirler. Ancak ön yargı, görünüşte, doğası gereği iyi ya da kötü değildir. En basit ifadeyle, ön yargılarımız seçimlerimizdir." Seçimlerimiz de bizi biz yapar. Bir binadaki her bir tuğla bir seçimi temsil eder. Eğer o tuğlalardan biri diğer tuğlalarla aynı özelliklere sahip olmazsa binanın çökme ihtimali artar. İşte bu sebeple insanlar kendi ideolojik fikirlerine aykırı ancak doğru olan bilgileri kabullenmezler. Eğer kabullenirlerse binaları çöker. Bu da onları zorlu bir dönüşüm sürecine iter...

Dönüşümde en çok zorlananlar yaşları ilerlemiş insanlardır. Bunu bilimsel olarak da biliyoruz; çocukluktan ergenlik sürecinin bitimine kadar insanlar, köklü değişimlere açıktır. Ergenlik döneminde sinaptik budama sonlandığında ise birey için dönüşüm hiç olmadığı kadar zorlaşır.

Peki ön yargı beynimizin çalışma biçiminin bir sonucu mudur? Bu sonucu değiştirebilir miyiz?

"Ön yargının doğal olduğunu ve ön yargıların sizi kötü bir insan yapmayacağını anladıktan sonra, onları fark edip yönetebiliriz. Ancak nörobilim bize, nöroplastisite yoluyla bilinçdışı ön yargımızı azaltabileceğimizi öğretir. Bir ön yargıyı fark ettikten ve etkisini anladıktan sonra, yeni yollar yaratırız, kendimize farklı şekilde düşünmeyi ve davranmayı öğretebiliriz. Örneğin; bir liderin belirli bir ekip üyesinin tembel olduğuna dair bir ön yargısı varsa, ona göre davranır değil mi? Bu davranış, bazı koşullar yaratır ve o ekip üyesi iyi bir katkı yaratamayabilir. Liderin algısı doğrulanır ve döngü devam eder. Liderin ön yargısı, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet hâline dönüverir. Nöroplastisite yoluyla bu ön yargı kesilebilir. Bu lider ekip üyesini destekleyip, ona önemli sorumluluklar verip ona güvendiğini belirtirse o kişinin daha iyi sonuçlara ulaşması içten bile değildir. Bilinçli şekilde ön yargılarımızı fark edip onları yönetmeye çalıştığımızda büyüme ve değişim için önemli adımlar atılabilir."

Sonuç olarak insan erdemli olmalıdır. Kendisinin de hata yapabileceğini, yanlış şeye inanabileceğini ve bu sebeple de durmadan sorgulama yapmasını gerektiğini anlamalıdır. Evet aynı nehre iki kez giremeyiz, aynı insan da olamayız. Zaman ve mekân bizi sürekli değiştirecek etmenlerle gelir. Bu etmenleri sağlıklı bir zihinle kendi kişisel gelişimimiz için ayırt etmeyi öğrenmeliyiz...

148 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Arıduru. Bilinç Dışı Önyargı Hakkında Doğru Bilinen 2 Yanlış. (1 Ocak 0001). Alındığı Tarih: 25 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Franklin Covey | Arşiv Bağlantısı
  2. P. Fuller. 2 Common Myths About Unconscious Bias. (1 Ocak 0001). Alındığı Tarih: 25 Mayıs 2021. Alındığı Yer: resources.franklincovey | Arşiv Bağlantısı
  3. Y. Erdoğan. Beynimizden Budanan Nöronlar, Sinaptik Budama. (25 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 25 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Sinirbilimt | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close