Aslında Saturn’ün 2. en büyük uydusu olan Rhea’nın etrafında dönen bir çok asteroid var fakat sanırım bu asteroidler doğal uydu olarak kabul edebileceğimiz büyüklükte değiller ancak Satürnde de gördüğümüz gibi bir halka oluşturabiliyorlar. Yani teknik olarak doğal bir uydunun uydusu olma ihtimali var fakat daha önce bu tanıma uyacak bir sistem keşfedemedik.
Unutmamak lazım ki gezegenler ve uyduları hem büyüklükleri hem de ışık saçmamaları sebebiyle bizden ne kadar uzaklarsa bizim astronomik olarak onları keşfetmemiz o kadar zorlaşıyor. Genelde güneş sistemi dışındaki yıldız sistemlerindeki gezegenleri yıldızlarının yörüngesinde dönerken yarattıkları gölgeler sayesinde keşfediyoruz. Bu sebeble diğer yıldız sistemlerindeki gezegenleri ve uydularını gözlemlemek çok zor bir olay haline geliyor.
Bunun yanı sıra bu teorik olarak mümkün olayın gerçekleşmesi için oldukça büyük bir gezegen ve etrafında dönen yine büyük bir uydu olması gerekir ki bu durumun pek yaygın olmama ihtimali yüksek. Örnek olarak güneş sistemindeki en büyük gezegen jüpiter ilk oluştuğu zaman 70-80 kat daha büyük bir astronomik cisim olarak stabil hale gelebilseydi çok büyük ihtimalle nükleer füzyon yapabilecek kütleye ulaşarak bir yıldız (kırmızı cüce) olabilecekti. [2]
Jüpiter sisteminde bile bu kütlesine ve çok büyük uyduları olmasına rağmen bu durumla karşılaşmıyoruz çünkü uyduları başka büyük astronomik cisimlere etki edecek ve onları yörüngeye sokacak bir gravitasyonel etki yaratamıyor. (Bu arada Jüpiterin uydusu Ganymede ve Satürn’ün uydusu Titan aslında oldukça büyük hatta ikisi de bir gezegen olan merkürden daha büyük ancak daha kütleli değil dolayısıyla yerçekimi etkileri daha az, kaldı ki bu bile yeterli olmayabilir çünkü merkürün doğal bir uydusu yok) Yine de teorik olarak doğru kütlelerde oluşmuş astronomik cisimlerin bahsettiğiniz duruma sebep olmuş olma ihtimali oldukça yüksek, özellikle milyarlarca galaksi ve bu galaksilerde milyarlarca yıldız sistemi olduğunu ve bu sistemlerde gezegenler olduğunu düşünürsek.
Kaynaklar
- Scientific American. I Have Heard People Call Jupiter A "Failed Star" Thatjust Did Not Get Big Enough To Shine. Does That Make Our Sun A Kind Of Doublestar? And Why Didn't Jupiter Become A Real Star?. (21 Ekim 1999). Alındığı Tarih: 4 Mart 2025. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı