Doğal uydu, bir gezegenin etrafında dönen, doğal olarak oluşmuş gök cisimlerine verdiğimiz isimdir. Ancak bir doğal uydunun da başka bir doğal uyduya sahip olması çok mümkün değildir. Bunun birkaç sebebi vardır;
Kütleçekim: Bir gezegenin etrafında dönen uydu gezegene kütleçekim uygular ve gezegen de uyduya kütleçekim uygular ve bu kütleçekim belirli bir denge halindedir. Bu sisteme dışardan bir doğal uydu eklemeye çalışırsak muhtemelen kütleçekimsel anomaliler meydana gelecektir. Doğal uydu kendi uydusuna kütleçekim kuvveti uygulayacaktır fakat gezegenimiz de uydumuzun uydusuna kütleçekim uygulayacaktır ve bu durumda yörüngelerde anomaliler meydana gelecektir.
Yörüngesel Anomaliler: Bir uydu başka bir uyduyu kendisine çekebilir ancak uydumuzun kütleçekim etkisi bir gezegen kadar baskın olmayacaktır. Bu durumda iki uydu da birbirinin yörüngesine oturamayacaktır. Özellikle küçük uyduların başka bir gök cismini yörüngesinde tutması çok zordur. Yani böyle bir durumda yörüngeler kararsız olabilir.
Sonuç: Teorik olarak bir uydunun başka bir uyduya sahip olabilmesi mümkündür ama bu çok nadir gerçekleşir ve geçicidir. Bu tür sistemler kararsızdır. Özetle doğal uyduların, doğal bir uyduya sahip olması olasıdır ancak çok nadir ve özel durumlar olması gerekir.
Kaynaklar
- Bradley W. Carroll, et al. Introduction To Modern Astrophysics.