'Şifalı'' taşların hastalıkların tedavisinde kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Her geçen gün daha fazla kişi modern bilimin sunduğu tedavi yöntemlerini farklı gerekçelerle terk ediyor ve alternatif tıpa yöneliyor. Ancak, çoğu bilim insanı tarafından sözdebilim unsurları olarak görülen doğal taşlar sanıldığı gibi şifalı değildir. Dolayısıyla, yalnız başlarına bir tedavi yöntemi oluşturamazlar.
Her biri farklı birer tedavi vadeden doğal taşlar, çoğunlukla masaj salonlarında ve doğal taş tedavisine yönelik kurulmuş merkezlerde kullanılmaktadır. Tedavi seansları, taşların belirli çakra bölgelerine yerleştirilmesiyle sağlanan enerji akışı sayesinde gerçekleşmektedir. Taşların daha yaygın bir kullanımı ise kolye, bileklik ve küpe gibi aksesuarlar biçimindedir.
Bu taşların hastalıkları tedavi edebildiğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur çünkü taşların düzeltmeyi vadettiği enerji akışından kaynaklanan bir hastalığa henüz rastlanmadı.
Doğal taşların hastalar üzerinde bazı etkilere sahip olmasının nedeninin Plasebo etkisi olabileceği düşünülmektedir. Londra Üniversitesi Anomalist Psikoloji Araştırma Biriminin başkanı Christopher French'in yürüttüğü araştırma ortaya şu sonucu çıkarmıştır: 80 katılımcıdan bazılarına gerçek kuvars kristalleri verildi, bazılarından da gerçek olduğunu düşündükleri sahte bir kuvars kristalini avuçlarında tutarak beş dakika meditasyon yapmaları istendi. Katılımcıların bazılarına da meditasyondan önce, meditasyon esnasında kristalden vücutlarına yayılan bir sıcaklık hissedip hissetmediklerine dikkat etmeleri söylendi. Meditasyonun sonunda sorulan sorulara sahte kristalleri tutanlarla gerçek kristalleri tutanların aynı cevapları verdikleri görüldü. Olası etkilere dikkat etmeleri önceden söylenen kişiler ise söylenmeyen kişilere kıyasla daha güçlü etkiler hissettiklerini söylediler.
Bu deneye dayanarak Christopher French ve ekibi doğal taş tedavisinin Plasebo etkisinden öteye geçemediğini belirtmişlerdir. Plasebo etkisinin (telkine dayalı) hastalar üzerindeki olumlu etkileri bilindiğinden, bazı doktorlar birincil tedavi olmamak koşuluyla hastalara doğal taş tedavisinin uygulanabileceğini söylemektedir. Doğal taşların onlara iyi geldiğini düşünen hastaların stres düzeylerinde azalma görülebilmektedir. Anlaşılacağı üzere, hastaların stres düzeylerindeki olumlu seyir taşların fazileti değildir; psikolojik bir etkiden ibarettir. Dolayısıyla, tedavi garantisi veren doğal taş tedavilerinin ve aksesuarların birer ürün pazarlama stratejisinden ibaret olduğunu unutmamak gerekmektedir.
Kaynaklar
- A. Yeşilyurt. Doğal Taşlar Gerçekten Şifalı Mıdır?. (27 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı