Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ömer Duran
Ömer Duran
54K UP
Üye
10

Doğal taşlardan insanlara enerji akışı olabilir mi?

Doğal taşlara dokunmak veya takmak ondan bize veya bizden ona bi enerji akışı sağlar mı? Doğal taş faydalı diyenlerin enerji dediği bu şey nedir gerçek midir?
41,787 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mutlu Çatık
Mutlu Çatık
32K UP
1. Nesil Yazar

Bu taşların hastalıkları tedavi edebildiğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Doğal taşların insanlar üzerinde bazı etkilere sahip olmasının nedeninin Plasebo etkisi olabileceği düşünülmektedir. Örneğin, doğal taşların, onlara iyi geldiğini söyleyen hastaların stres düzeylerinde azalma görülebiliyor. Yani aslında insanlara taşların enerjisinin iyi hissettirmesi sadece psikolojik bir etkiden ibaret. Unutmamak gerekir ki, bileklik ve kolye gibi aksesuarlardaki doğal taşlar, birer ürün pazarlama stratejisidir.

2,197 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Aslıhan Yeşilyurt. Doğal Taşlar Gerçekten Şifalı Mıdır?. (29 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 29 Eylül 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Skeptik
Orijinal Soru: Doğal taşlar faydalı mı?

'Şifalı'' taşların hastalıkların tedavisinde kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Her geçen gün daha fazla kişi modern bilimin sunduğu tedavi yöntemlerini farklı gerekçelerle terk ediyor ve alternatif tıpa yöneliyor. Ancak, çoğu bilim insanı tarafından sözdebilim unsurları olarak görülen doğal taşlar sanıldığı gibi şifalı değildir. Dolayısıyla, yalnız başlarına bir tedavi yöntemi oluşturamazlar.

Her biri farklı birer tedavi vadeden doğal taşlar, çoğunlukla masaj salonlarında ve doğal taş tedavisine yönelik kurulmuş merkezlerde kullanılmaktadır. Tedavi seansları, taşların belirli çakra bölgelerine yerleştirilmesiyle sağlanan enerji akışı sayesinde gerçekleşmektedir. Taşların daha yaygın bir kullanımı ise kolye, bileklik ve küpe gibi aksesuarlar biçimindedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu taşların hastalıkları tedavi edebildiğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur çünkü taşların düzeltmeyi vadettiği enerji akışından kaynaklanan bir hastalığa henüz rastlanmadı.

Doğal taşların hastalar üzerinde bazı etkilere sahip olmasının nedeninin Plasebo etkisi olabileceği düşünülmektedir. Londra Üniversitesi Anomalist Psikoloji Araştırma Biriminin başkanı Christopher French'in yürüttüğü araştırma ortaya şu sonucu çıkarmıştır: 80 katılımcıdan bazılarına gerçek kuvars kristalleri verildi, bazılarından da gerçek olduğunu düşündükleri sahte bir kuvars kristalini avuçlarında tutarak beş dakika meditasyon yapmaları istendi. Katılımcıların bazılarına da meditasyondan önce, meditasyon esnasında kristalden vücutlarına yayılan bir sıcaklık hissedip hissetmediklerine dikkat etmeleri söylendi. Meditasyonun sonunda sorulan sorulara sahte kristalleri tutanlarla gerçek kristalleri tutanların aynı cevapları verdikleri görüldü. Olası etkilere dikkat etmeleri önceden söylenen kişiler ise söylenmeyen kişilere kıyasla daha güçlü etkiler hissettiklerini söylediler.

Bu deneye dayanarak Christopher French ve ekibi doğal taş tedavisinin Plasebo etkisinden öteye geçemediğini belirtmişlerdir. Plasebo etkisinin (telkine dayalı) hastalar üzerindeki olumlu etkileri bilindiğinden, bazı doktorlar birincil tedavi olmamak koşuluyla hastalara doğal taş tedavisinin uygulanabileceğini söylemektedir. Doğal taşların onlara iyi geldiğini düşünen hastaların stres düzeylerinde azalma görülebilmektedir. Anlaşılacağı üzere, hastaların stres düzeylerindeki olumlu seyir taşların fazileti değildir; psikolojik bir etkiden ibarettir. Dolayısıyla, tedavi garantisi veren doğal taş tedavilerinin ve aksesuarların birer ürün pazarlama stratejisinden ibaret olduğunu unutmamak gerekmektedir.

2,224 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Yeşilyurt. Doğal Taşlar Gerçekten Şifalı Mıdır?. (27 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Buse Çakmak
Buse Çakmak

Doğal taşların insanlara yaydığı herhangi bir enerji akımı bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey değildir. İnsanlar bu taşların doğru kullanıldığında, dünyanın iyileştirici enerjisi için kanallar olduğuna ve bu taşların bu kanallardan geçerek insanlara taşın özelliğine göre bir enerji aktardığına inanır. Hatta bu doğal taşlar birçok hastalığın tedavisinde kullanıldı iddia edilir. Ancak bu taşların bir tedavi imkanı sağlayabilecek bir "enerji akışından kaynaklanan" hastalık bulunmamakta.

Birçok kişinin doğal taşlara inanması, Plasebo etkisi sayesinde olabileceği düşünülmektedir. Biri bir doğal taşı kullandığını ve bu doğal taşın işe yaradığını söylediğinde, başka biri bundan etkilenip taş işe yaramasa bile, bu etki sayesinde işe yaradığına inanabilir. Kısaca bu taşların işe yaradığına, insanlara aktif bir enerji akışı sağladığına dair bir kanıt bulunmamaktadır ve sadece bir "inanç"tan ibarettir.

Tüm Reklamları Kapat

1,998 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Aslıhan Yeşilyurt. Doğal Taşlar Gerçekten Şifalı Mıdır?. (27 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 29 Eylül 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close