Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Doğada ve uzayda spektroskopi yardımı alarak elementlerin tespit edilmesi mümkün müdür?

Diyelim ki dürbünden hallice spektroskopisi olan bir araç yapıyorsunuz ve bu sayede doğadaki elementleri tespit ediyorsunuz. Sizce bu mümkün müdür?
216 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Batuhan H.
Batuhan H.
62K UP
Astronomi öğrencisiyim. Astrofizik ilgi alanım.

Astronomlar olarak uzayda bulunan gök cisimlerinin elementlerini tamda bu şekilde spektroskopi yaparak buluyoruz.

Buna bir örnek verecek olursak, basit bir spektroskop ile beyaz floresan ışıklarına bakacak olursanız o ışığın aslında beyaz değil kırmızı yeşil ve mavinin (kısaca RGB) birleşimi şeklinde ışık yaydığını görürsünüz. Bu birleşimin beyaz ışık oluşturması sonucu floresan lambalar beyaz ışık yayıyor olarak gözükür.(keza yıldızların yayımladığı ışıkda bu şekilde gözükür ancak sadece kırmızı mavi ve yeşil yerine bütün dalga boylarında ışınım yapar)

Buradan element keşfine gelecek olursak, Helyumun meşhur keşfi dünyada değil Güneşden gelen ışınlar ile Pierre Janssen[1] tarafından keşfedildi ve dünya dışından başka bir yerde keşfedilen ilk ve tek atom oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Spektroskopiyi açacak olursam, laboratuvar ortamında atomların spektroskop da karşılık olarak geldiği dalga boyları bulunarak bunları uzayda ve doğada bulmayı hedefleriz. Ancak bu bize o elementin sıvı gaz veya katı olduğu bilgisini vermez, bu yüzden haberlerde ve sosyal medyada çıkan bazı haberlerin 'xxx gezegeninde su bulundu astronomlar sonunda yaşama elverişli bir gezegen buldular' gibi asılsız haberler olduğunu söylemek isteriz.

Çünkü bu elementlerin hangi halde bulunduğu bilgisini o gezegenin üstüne gidip görmeden bilemeyiz yalnızca o elementin orada olduğu bilgisini bilebiliriz.

Kaynaklar

  1. Herkese Bilim Teknoloji. Helyumun Keşfinin 149. Yıl Dönümü - Herkese Bilim Teknoloji. (21 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 25 Eylül 2022. Alındığı Yer: Herkese Bilim Teknoloji | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close