Newton fiziği veya Genel Görelilik formüllerini gözümüzün önüne getirirsek, cisimlerin hacimlerinden hiç bahsedilmediğini fark ederiz. Kullandığımız değerler; kütleçekim sabiti, mesafe ve kütledir (Genel Görelilik hesaplaması başka değerleri de içeriyor, ama orada da hacim yok). Bu durumda Dünya'nın yörünge mesafesi, yörünge hızı gibi değerlerinde bir değişiklik olmaz.
Uzun vadede (milyarlarca yıldan bahsediyorum) bazı yörünge sapmaları olmayacağı anlamına gelmez. Güneş'in 3 km. yarıçaplı bir cisme dönüşmesi; Dünya'da gel-git etkilerini daha lokalize ve etkili hale getirecektir. Fakat bu durumda bile karadeliğe çekileceğimizin garantisi yoktur, tam tersi yörüngemizin uzaklaşma ihtimali de vardır.
Soruya cevap verirken, başka bir şey aklıma takıldı ve ben de merak edip biraz araştırdım. Devasa kütlenin 6 km. çapında bir alana sıkışması, gezegenimizde daha fazla zaman genişlemesine neden olabilir mi? Formülden yola çıkarsak, hayır herhangi bir değişiklik olmuyor.
: yerel zaman (çekim etkisi altında), : kütleçekime maruz kalmayan uzaktaki gözlemci,: kütleçekim sabiti, : Karadelik veya Güneş kütlesi, : mesafe, : ışık hızı.
Formülde kütle ve mesafe değişmediği için etki aynı ve bu değer uzaktaki gözlemciye göre şu şekilde: Bizde saniye süre geçerken uzaktaki gözlemci için saniye oluyor. Koca bir yılda ise ancak saniye fark eder. Elbette bu hesapta yörünge hızımız, Dünya'nın çekim etkisi v.s. hesaba katılmamıştır.
İnterstellar filminde karadeliğe yaklaşan kahramanımız, dışarıdaki gözlemciye göre zaman genişlemesi yaşamıştı, yani baba neredeyse aynı yaştayken, kızı yaşlanmıştı. Aynı etkiyi aslında biz de her gün yaşıyoruz, ancak dışarıdaki gözlemciye göre aramızda 100 yıl fark olması için, ömrümüzün en az on milyar yıl olması gerekiyor. [1]
Kaynaklar
- Kozan Demircan. Güneş Kara Delik Olursa Dünya’yı Yutar Mı? » Kozan Demircan. (3 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2025. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı