Astronomlar olarak uzayda bulunan gök cisimlerinin elementlerini tamda bu şekilde spektroskopi yaparak buluyoruz.
Buna bir örnek verecek olursak, basit bir spektroskop ile beyaz floresan ışıklarına bakacak olursanız o ışığın aslında beyaz değil kırmızı yeşil ve mavinin (kısaca RGB) birleşimi şeklinde ışık yaydığını görürsünüz. Bu birleşimin beyaz ışık oluşturması sonucu floresan lambalar beyaz ışık yayıyor olarak gözükür.(keza yıldızların yayımladığı ışıkda bu şekilde gözükür ancak sadece kırmızı mavi ve yeşil yerine bütün dalga boylarında ışınım yapar)
Buradan element keşfine gelecek olursak, Helyumun meşhur keşfi dünyada değil Güneşden gelen ışınlar ile Pierre Janssen[1] tarafından keşfedildi ve dünya dışından başka bir yerde keşfedilen ilk ve tek atom oldu.
Spektroskopiyi açacak olursam, laboratuvar ortamında atomların spektroskop da karşılık olarak geldiği dalga boyları bulunarak bunları uzayda ve doğada bulmayı hedefleriz. Ancak bu bize o elementin sıvı gaz veya katı olduğu bilgisini vermez, bu yüzden haberlerde ve sosyal medyada çıkan bazı haberlerin 'xxx gezegeninde su bulundu astronomlar sonunda yaşama elverişli bir gezegen buldular' gibi asılsız haberler olduğunu söylemek isteriz.
Çünkü bu elementlerin hangi halde bulunduğu bilgisini o gezegenin üstüne gidip görmeden bilemeyiz yalnızca o elementin orada olduğu bilgisini bilebiliriz.
Kaynaklar
- Herkese Bilim Teknoloji. Helyumun Keşfinin 149. Yıl Dönümü - Herkese Bilim Teknoloji. (21 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 25 Eylül 2022. Alındığı Yer: Herkese Bilim Teknoloji | Arşiv Bağlantısı