Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Berke Saka
Üye
2

Diyet yapmaya çalışırken bazı besinleri daha çok arzulamamız psikolojik midir, yoksa vücut gerçekten ihtiyaç duyduğu için mi böyle hissederiz?

342 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Çok faktörlü bir durum, önce diyetin enerji döngüsünü değiştirme eylemi olarak biyo etkilerini düşünmemiz gerekir.

Diyet, temelde aldığımız besin grubu, yeme zamanı ve yaşam şekli değişikliği olarak düşünülebilir. Destek alınan kişinin bilgi kapasitesine göre değişir. Bir uzmandan yardım alacak hale geldiğimiz yaşam biçimimizin değişmesinin gerekliliği söz konusu değilse, yardım aldığımız uzmanı sorgulamamız gerekir. Ya da biz bir süre diyet değişikliği yapıp yine eski yaşam şeklimize dönmeyi düşünüyorsak, kendi bakış açımızı sorgulamak durumundayız.

Öncelikle yıllarca sahip olduğumuz yeme alışkanlıklarını "diyet" ile aniden değiştirmek, artık listemizden çıkardığımız yiyeceklere karşı aşırı bir istekle sonuçlanır. Çünkü yıllardır benzer yeme alışkanlığının ürettiği bir mikrobiyata - flora mız oluşmuştur. Biz diyeti değiştirince bu bağırsak florası da aniden değişmeyecektir. Uzun zamandır yoğunluklu aldığımız besin grupları tarafından beslenen floraya ait mikroorganizmalar aniden aç kalınca, kendi ihtiyaç duydukları besinleri bize isteteceklerdir. Zaten damak tadı dediğimiz, çok sevdiğimiz yiyeceklerin mekanizması da böyledir. Küçükken oluşan flora ileride seveceğimiz (floranın bizden isteyeceği) yiyecekleri belirler. İşte aniden aç kalan mikroorganizma grubu nedeniyle çarptığımız arzu duvarı, yemek istediğimiz besinleri eskisinden de cazip hale getirir. Bu nokta bizim sınavımızın olduğu andır. Ve çoğu bireyin pes ettiği nokta. Oysa biraz dayanılabilirse, aç kalan mikroorganizma grubu bir süre sonra sizin yerinize pes edecektir. Bu kişiden kişiye değişen bir süreç olsa da, bu arzu duvarı bir süre sonra yıkılacak. Bunun farkında olmak gerekir. Özellikle beyaz ekmek gibi anlamsız ve yemeğin tadını bile bozan garip şeyleri arzulamak, akıllı bilinç sahibi bir canlı için garip bir çelişki. (Artık beyaz ekmeğin bir bağımlılık olduğunu biliyoruz - opiyat reseptörleri)

Tüm Reklamları Kapat

İşte arka planda oluşan floraya bağlı yüksek arzu, bize psikolojik baskı da yapıyor. --Ben sevdiğim yiyecekleri yemeyince de mutsuz oluyorum--- dar alanında kalabiliyor bireyler. Oysa bu kendi yorumumuz ve yenilgimizi örtbas etme biçimimiz. Vücudumuz ihtiyaç duymasa da, mikroorganizma ordusu ihtiyaç duyuyor kısaca. Ve genellikle de kültürel geleneksel olarak baskın yiyecek grupları basit karbonhidratlar olduğu için, arzu duvarını da bunlar oluşturuyor. Yani vücudum istiyor, o nedenle yiyorum gibi arkasına saklandığımız bahanelerin kaynağı bile biziz. Bu nedenle yeme şekli çok önemlidir, gelecekte oluşacak hastalıkların mimarı da biziz, yaşlanma sürecinin hızını belirleyen de. Basit karbonhidrat, alkol ve sigara gibi faktörler hayatımızda olduğu sürece varlık nedenimizi, kendi değerimizi, hayatla ilişkimizi sorgulamak zorundayız. Bunlar kendimizle olan farkındalık ve keşif boşluğunu doldurmaya çalıştığımız mezar kazıcılarımız ve biz onlara yıllarca bu şekilde maaş ödemiş oluyoruz.

Kaynaklar

  1. Antonina Orlando. Hypertension In Children: Role Of Obesity, Simple Carbohydrates, And Uric Acid. (20 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 20 Eylül 2021. Alındığı Yer: www.frontiersin.org | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close