Dinozorların seslerini %100 doğru yapılandırmak imkansız .çünkü çıkarılan sesi etkileyen (aynı tür olsa bile) çok fazla faktör var. Özellikle filmlerde duyduğumuz çoğu seslendirme gerçeğe yakın bile değil. Çoğunluğu dijital ortamda, izleyiciyi etkilemek üzere herhangi bir referans almadan oluşturulmuş durumda.
Yine de dinozorların çıkardıkları sesin aşağı yukarı neye benzediğini tahmin edebilecek kadar karşılaştırmalı zooloji bilgisine sahibiz.
Dinozorların kafa taslarının şekli, büyüklüğü, gırtlak yapıları ve sesi etkileyebilecek diğer faktörler bilim insanları tarafından inceleniyor ve bir fikir elde ediliyor. Buradan elde edilen bilgiler çoğunlukla, günümüzde modern dinozor olarak bilinen kuşların seslerini etkileyen faktörlerle karşılaştırılıyor. Dinozorun iskeletinde sesi etkileyecek fakat kuşlarda bulunmayan diğer faktörler ses kütüphaneleri, frekans analizi, ses tasarım yazılımlarıyla kuş üzerinde simüle ediliyor.
Basit bir örnek verecek olursak "dinozorun gırtlak ve kafa tasının benzerine sahip olan kuşun sesi, benzerlik gösteren dinozor gibi büyük gırtlak ve büyük kafa tasına sahip olsaydı neye benzerdi" sorusuyla yola çıkılıyor. Daha sonra kuşun kafa tası ve gırtlak boyutu, üç boyutlu ortam ve ses tasarım yazılımları ile söz konusu dinozorun boyutlarına yapılandırılıyor. Bu, uygulamada oldukça karmaşık, bir çok faktörün göz önünde bulundurulması gereken ve farklı alanlardaki kişilerin uzmanlığına ihtiyaç duyan bir süreç.
Yine de unutmamak gerekir ki ses, ağız boşluğu, boyun uzunluğu, gövde büyüklüğü, atmosfer basıncı gibi binlerce faktörden etkilenen karmaşık bir yapı olduğu için tamamen isabetli bir şekilde simüle edilmesi imkansıza yakın, ki mümkün olsa bile, bir zaman makinesi yapmadan tam olarak doğru olup olmadığını asla teyit edemeyiz.