Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Timurhan Ç
Üye 23 Eylül
3

Dinazorların seslerini nereden biliyoruz?

Günümüzde dinazorlardan geriye kalan gözle görülebilen şey onların kemikleri peki ya seslerini nereden biliyoruz? veyahut neye göre belirliyoruz?
306 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Top
Umut Top
105K UP
Dinozor sever 24 Eylül

Dinozorların seslerini %100 doğru yapılandırmak imkansız .çünkü çıkarılan sesi etkileyen (aynı tür olsa bile) çok fazla faktör var. Özellikle filmlerde duyduğumuz çoğu seslendirme gerçeğe yakın bile değil. Çoğunluğu dijital ortamda, izleyiciyi etkilemek üzere herhangi bir referans almadan oluşturulmuş durumda.

Yine de dinozorların çıkardıkları sesin aşağı yukarı neye benzediğini tahmin edebilecek kadar karşılaştırmalı zooloji bilgisine sahibiz.

Dinozorların kafa taslarının şekli, büyüklüğü, gırtlak yapıları ve sesi etkileyebilecek diğer faktörler bilim insanları tarafından inceleniyor ve bir fikir elde ediliyor. Buradan elde edilen bilgiler çoğunlukla, günümüzde modern dinozor olarak bilinen kuşların seslerini etkileyen faktörlerle karşılaştırılıyor. Dinozorun iskeletinde sesi etkileyecek fakat kuşlarda bulunmayan diğer faktörler ses kütüphaneleri, frekans analizi, ses tasarım yazılımlarıyla kuş üzerinde simüle ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Basit bir örnek verecek olursak "dinozorun gırtlak ve kafa tasının benzerine sahip olan kuşun sesi, benzerlik gösteren dinozor gibi büyük gırtlak ve büyük kafa tasına sahip olsaydı neye benzerdi" sorusuyla yola çıkılıyor. Daha sonra kuşun kafa tası ve gırtlak boyutu, üç boyutlu ortam ve ses tasarım yazılımları ile söz konusu dinozorun boyutlarına yapılandırılıyor. Bu, uygulamada oldukça karmaşık, bir çok faktörün göz önünde bulundurulması gereken ve farklı alanlardaki kişilerin uzmanlığına ihtiyaç duyan bir süreç.

Yine de unutmamak gerekir ki ses, ağız boşluğu, boyun uzunluğu, gövde büyüklüğü, atmosfer basıncı gibi binlerce faktörden etkilenen karmaşık bir yapı olduğu için tamamen isabetli bir şekilde simüle edilmesi imkansıza yakın, ki mümkün olsa bile, bir zaman makinesi yapmadan tam olarak doğru olup olmadığını asla teyit edemeyiz.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close