Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Alper Öztürk
Üye 27 Kasım 2022
2

Din ve bilim beraber ilerleyebilir mi?

567 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Selin Brcn
Selin Brcn
59K UP
Kişisel görüşüm. 27 Kasım 2022

Din ve bilimin neden uyumlu iki olgu olmadığını anlamak için kutsal kitapları tarayıp araştırma yapmanın bir manası olduğunu düşünmüyorum. Bunun yerine şu basit öncüllere de bakabiliriz.

1- Dinler (Özellikle İbrahimi dinler), her şeyin insan için yaratıldığını savunur (Antropi ilkesine bakmanızı tavsiye ederim.) fakat bu tamamen hatalıdır. İnsan, herhangi bir canlı türünden üstün değildir ve koskoca evrenin sadece tek bir türü imtihan etmesi için yaratmak ve başka bir canlı formu olmadığını iddia etmek boş bir argümandır.

2- Dinler metafiziğe dayanır ve bilimde metafiziğin herhangi bir yeri yoktur. Dinin sözde açıkladığı olguları bilim gösterir esasında. (Cin çarpmasıyla alakalı bu platformda bulunan yazıyı tavsiye ederim.)[1]

Tüm Reklamları Kapat

3- Dinler, bilim gibi gelişebilen kavramlar değiller. Eğer gelişip zamana uyabilen kavramlar olsalardı şu an Zeus'a tapan insanlar var olurdu fakat o dönem için anlam ifade eden kavramlar şu an etmediği gibi günümüz modern dinlerinin de aynı sonu beklediği aşikardır.

4- Dinler genelde bir sorun çıkınca bunu çözmeye ve bazen de ortadan kaldırmaya odaklanır, bilimse bu sorunun neden çıktığına.

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. (2022). Cin Çıkarma Ve Egzorsizm: İnsanların İçine Cin Veya Şeytan Girebilir Mi? Bu Tür Olayların Bilimsel Açıklaması Nedir?. Evrim Ağacı. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 27 Kasım 2022

Kısmen ortaklaşmak olası, birlikte yürümek çok zor, ancak normali de bu...

Bu günkü genel geçer bakış açısıyla bazı zeminlerde (teknolojinin nimetlerinin kullanımında ve nüans farkı ile ) ortaklaşmak mümkün ancak beraber yürümek çok zor...

Ne yazık ki dinler de tekelleşir. Öyle olmasaydı bugün her dinin yüzlerce farklı yorumu, mezhebi olmazdı. Kimi bilimi tamamen şeytan işi olarak görür iken, aynı dinin farklı bir yorumu tam tersini söyleyebilmekte ve bilimi, Tanrının insanlara bir lütfu olarak görüp yüceltebilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat dinler de toplumsal oluşundan dolayı toplum ile birlikte değişir, dönüşür. Şayet bilim ile karşılıklı olarak birbirlerinin alanlarına doğrudan müdahaleyi hak görmez ve akıl ile somutlaşana burun kıvırmaz ise, ki aslında teknolojinin güncel hayatta kullanımında olan tam da budur, belki tam olarak örtüşmeyebilir fakat en azından tıkayıcı olmaz.

Misal: "Yağmur; ısıya bağlı olarak suyun buharlaşması, buharlaşan suyun yükselerek soğuması, soğuyan su buharının yoğuşması ve yer çekimine direnemeyip yere düşmesidir." ifadesinin ardından bir eli öpülesinin, " tabi ki öyle ve fakat Mikail aleyhi selamın eli ve tanrının hikmeti ile ..." demesinin hiç bir mahsuru yoktur. Örtüşme de bu kadardır...

Ancak beraber yürümek doğalarının inkarı olur ve biri kendi doğasından vazgeçmediği sürece mümkün görünmüyor. Vazgeçtiğinde de artık kendisi olmuyor... Çünkü biri (din) tartışılamaz, sorgulanamaz ön kabullere dayanır, diğeri (bilim) tam aksine…

Hem niye birlikte yürütme derdimiz olsun ki… Hele ki; her biri kendi mecrasında iş ve toplumsal kabul gördüğü sürece…

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fatih Şimşekoğlu
Soruyla ilişkili bir deneyimim yok. Tamamen kendi fikrim. 27 Kasım 2022

Zor bir soru ama bence cevap evet. Dinle halkını bilimle dünyayı yönetirsin. Ve aynı zamanda sahip olduğun bilimsel verileri dinle bağdaştırman gerek. Yoksa kendi yarattığın/kullandığın dinin kurbanı olursun.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close