Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yevgeniy Bazarov
Üye
6

Diğer toplumların tersine antik yunanda eşcinsellere neden daha az ön yargı vardı?

1,421 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkemli Mareşal
Araştırmacı

Esenlikler. Bu biraz Antik Yunan'ın düşünce yapısına bağlı. Antik Yunan'daki cinsel yaşamda cinsiyetiniz değil cinsel ilişki sırasındaki rolünüz çok önemlidir. Bu duruma bazı şehir devletleri izim verirken diğerleri vermezdi.[1]

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Homosexuality In Ancient Greece. (31 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
326K UP
Düşünür

sorduğunuz soru hatalıdır. yani sorduğunuz soruda "diğer toplumlara eşcinsellere ön yargı/baskı vardı ama Antik Yunan'da yoktu" anlamı çıkıyor ama bu doğru değil. Antik Dünya Kültürlerinin bir çoğunda eşcinsel ilişki yaygındı, kişisel tercih olarak bakılıyordu.

Amerikan yerlilerinden Aztekler, mayalar, inkalar, Keçualar, Zapotekler ve Kızıldereli kültürlerinde eşcinsellik toplum tarafından kabul görülüyordu. hatta İspanyollar bu kabileleri böyle uygulamalarını görünce onları sapkın ve lanetli ırk kabul edip infaz ettiler. aynı şekilde Roma imparatorluğu, Antik Çin, Japonya, Afrika'da bir çok yerde eşcinsellik hoşgörüyle bakılmıştır.[2]

tabi bazı yerlerin altını çizelim, bazı bölgelerde hoş karşılanmadığı gibi bazen eşcinsel bile olsa düzcinsel bir birey gibi davranmaları bile beklenmiştir. mesela Antik Çin'de eşcinsellerin de aile kurmaları, çocuk sahibi olmaları kültür tarafından beklenirdi. Antik Mısır tartışmalı olsa da eşcinselliğe bakışı hoşgörülü gibi görünüyor. ayrıca eşcinsellik hep erkeklerin ki hoşgörüyle karşılanmış, kadınların eşcinsellikleri kadın zengin yada saygın biri olmadığı taktirde hiç hoşgörüyle karşılanmamıştır. yüksek ihtimalle antik dönemlerde kadınlara sadece çocuk yapmak ve evlenmek için kullanıldıklarından dolayı onlara eşcinsellik hakkı verilmemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

bir çok konuda daha açıklama yapmak isterdim ama sorudan uzaklaşmak istemem. Antik Yunanlıların eşcinselliği kabul etmelerinde bazı sebepler vardı. Aristotales eşcinselliğin Keltlere verdiği gibi Yunanlılara da bir çeşit onur verici bir eylem olduğunu ve nifus kontrol açısından bir gereklilik olduğunu savunmuştur. ayrıca yetişkin erkekler ile genç(12 yaşında) erkeklerle oldukça yaygın cinsel birleşme bile vardı. çünkü evlilikten önce hizmetçilerle ya da fahişelerle yatmasındansa küçük çocuklarla yatmalarının daha hayırlı olacağına, fahişeye yada hizmetçiye erkeklerin gönlünü kaptırmamak için böyle bir uygulama olduğunu okudum. ayrıca bu genç erkeklere cep harçlığı da oluyordu ve bu uygulama çok normaldi. [1][3]

bu yazdıklarım birkaç kitap okuma ve araştırmadan sonra edindiğim bilgilerdir, yanlışım varsa affola.

112 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Doıninique Simonnet. Aşkın En Güzel Tarihi.
  2. bilmiyorum. Link. Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2022. Alındığı Yer: wiki | Arşiv Bağlantısı
  3. bilmiyorum. Link. Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2022. Alındığı Yer: wiki | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close