Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Diğer canlılarla %90 gibi oranlarla benzer DNA'ya sahip olmamız ne anlama geliyor?

285 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sezer Okay
Sezer Okay
126K UP
Biyolog

Bizi biz yapan DNA içeriğimizdir. Diğer canlılar için de durum budur. İki canlının DNA dizilimi, içeriği ne kadar çok benzerse bu iki canlının birbiriyle yakın/akraba olduğu anlamına gelir. Örneğin, DNA dizilimi birbirine en çok benzeyenler tek yumurta ikizleridir.

İnsan DNA'sının yalnızca %2'sinin proteinleri kodlayan genlerden oluşur. DNA'nın %10-20'si, genlerin nasıl açılıp kapanacağını kontrol eden genomun parçaları olan düzenleyici elementlerden oluşur. Son olarak, sahip olduğumuz DNA'nın son %80-90'ı ise gen ifadesine katılmaz.[1] Protein kodlayan genler akrabalık ilişkileri açısından daha önemlidir. Örneğin, evrimsel olarak yakın akrabamız olan şempanzelerle protein kodlayan gen dizilerimiz %99.1 oranında aynıdır. Kodlanan proteinlerin üçte ikisi de aynı aminoasit dizilimine sahiptir.[2]

Daha uzak bir örnek olarak, genel anlamda insan DNA'sının büyük çoğunluğu muzdan çok farklıdır. Ancak DNA'nın protein kodlayan genlere karşılık gelen %2'lik kısmına baktığınızda aralarında yüzde 50 oranında benzerlik olduğunu görürsünüz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Karşılaştırmalı ve evrimsel genom analizleri, farklı türlerin DNA içeriklerini araştırarak türlerin akrabalık derecelerini genetik açıdan incelemektedir.

Kaynaklar

  1. Sano Genetics. Are We Genetically Similar To Bananas And Why Is This Important For Research In Disease?. Alındığı Tarih: 4 Eylül 2023. Alındığı Yer: Sano Genetics | Arşiv Bağlantısı
  2. M. V. Suntsova, et al. (2020). Differences Between Human And Chimpanzee Genomes And Their Implications In Gene Expression, Protein Functions And Biochemical Properties Of The Two Species. BMC Genomics, sf: 1-12. doi: 10.1186/s12864-020-06962-8. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fahri Cem Uçar
Fikrim var.

Bu, biz insanların diğer canlılarla büyük ölçüde birlikte evrimleştiğimizin bir göstergesidir. Örneğin, şempanze ve bonobo ile %98-99 oranında, maymunlarla %93-96 oranında, farelerle %85-90 oranında, tavşanlarla %70-75 oranında DNA benzerliği bulunmaktadır. Bu, evrim teorisinin doğruluğuna ve tüm yaşamın ortak bir atadan evrimleştiğine destek sağlar. Ayrıca, bu benzerlikler bize tıbbi araştırmalarda hayvanlarla yapılacak deneylerin insanlar üzerindeki etkilerini tahmin etmek için kullanılabilir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close