Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 19 Şubat 2024 2 Cevap
4

Devamlı kuvvet uygulanan bir cismin ışık hızına ulaşmasını veya geçmesini engelleyen nedir?

468 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Eymen Karademir
Bilimsever 19 Şubat 2024

E=mc². Bu förmülden ve özel görelilikten anlayacağımız, kütleli bir cismi ışık hızına çıkarmaya çalışırsak kütlesi giderek artacağı için kütlesi sonsuz olacaktır, kütlesi sonsuz ise uygulanan kuvvet de sonsuz olmalıdır fakat bu imkansız. Bir iğneyi düşünelim, hatta ne iğnesi bir protonu düşünelim, bu protonu ne kadar hızlandırırsak kütlesi de o kadar artacak. Kütlesinin ve bu durumda da hızının azalmasının sebebi momentumun korunumu ilkesi, 10 birim kütleli bir cismin hızını 100000 birime çıkardığımız zaman momentumu 10⁷ yani 10000000 olacaktır (momentum=kütle•hız), bu kadar yüksek hıza çıktığı için kütlesi artacak kütlesi arttığı için doğrudan formülün kütle bölümü artacak ve momentum sabit kalacağı için hızı azalacak

Umarım yardımcı olabilmişimdir 🙂

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 20 Şubat 2024

Pratik olarak açıklarsak; kütleli bir cismin hızı arttıkça göreli kütlesinde de bir artış olur ve ışık hızına çıktığında bu kütle anlamsız bir değere yani sonsuza ulaşır, bu noktada cismin ışık hızına çıkması için sonsuz enerjiye ihtiyaç vardır, sonsuz enerji de olmadığına göre kütleli cisimler ışık hızına çıkamaz.

Farklı bir açıdan değerlendirme de yapabiliriz. Cismin momentum hesabına bakalım , cismin hızı, ışık hızına çıkarsa , fakat ortada hala hesaplanabilir bir değer var ve sonsuz değil. Yukarıda bahsettik aslında değeri hız arttıkça durağan kütlesine göre artıyor ve sonsuz olabilecek kadar anlamsızlaşabiliyor. İyi güzelde değeri neden artıyor?

"Işık hızında hareket eden elektromanyetik dalgaların (mesela fotonların) momentumlarından kaynaklı göreli kütleleri vardır" deriz. Bu cümleye dikkat "momentumlarından kaynaklı". Peki momentum nedir? Hareket eden cismin vektör niceliğidir. Acaba bu durumda artan kütle değil de bu nicelik olabilir mi? Evet! Aslında artan nicelik. Şimdi eğer artan nicelik ise artmasına neden olan ve formülde eksik olan çarpan nedir? Lorentz etkisi (faktörü) olarak bildiğimiz, uzayın her şeye uyguladı dirençtir ve (gama) sembolü ile gösterilir. Aslında formülümüzün büyük hızlar için geçerli olan doğru hali şudur;.

Tüm Reklamları Kapat

Gama olarak tanımladığımız bu direnç değerine nasıl ulaşırız:

Şimdi formüle dikkat ederseniz hızını hızına çıkarırsanız bölen "0" olur ve gama değerimiz anlamsız bir sonsuz değere ulaşır. Bu değeri momentum formülüne koyarsanız cismin momentumu da sonsuza ulaşır. Bunun anlamı; kütleli cisimlere ışık hızına çıkması için ne büyüklükte ve süreklilikte kuvvet uygularsanız uygulayın çıkamaz.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close