Pratik olarak açıklarsak; kütleli bir cismin hızı arttıkça göreli kütlesinde de bir artış olur ve ışık hızına çıktığında bu kütle anlamsız bir değere yani sonsuza ulaşır, bu noktada cismin ışık hızına çıkması için sonsuz enerjiye ihtiyaç vardır, sonsuz enerji de olmadığına göre kütleli cisimler ışık hızına çıkamaz.
Farklı bir açıdan değerlendirme de yapabiliriz. Cismin momentum hesabına bakalım , cismin hızı, ışık hızına çıkarsa , fakat ortada hala hesaplanabilir bir değer var ve sonsuz değil. Yukarıda bahsettik aslında değeri hız arttıkça durağan kütlesine göre artıyor ve sonsuz olabilecek kadar anlamsızlaşabiliyor. İyi güzelde değeri neden artıyor?
"Işık hızında hareket eden elektromanyetik dalgaların (mesela fotonların) momentumlarından kaynaklı göreli kütleleri vardır" deriz. Bu cümleye dikkat "momentumlarından kaynaklı". Peki momentum nedir? Hareket eden cismin vektör niceliğidir. Acaba bu durumda artan kütle değil de bu nicelik olabilir mi? Evet! Aslında artan nicelik. Şimdi eğer artan nicelik ise artmasına neden olan ve formülde eksik olan çarpan nedir? Lorentz etkisi (faktörü) olarak bildiğimiz, uzayın her şeye uyguladı dirençtir ve (gama) sembolü ile gösterilir. Aslında formülümüzün büyük hızlar için geçerli olan doğru hali şudur;.
Gama olarak tanımladığımız bu direnç değerine nasıl ulaşırız:
Şimdi formüle dikkat ederseniz hızını hızına çıkarırsanız bölen "0" olur ve gama değerimiz anlamsız bir sonsuz değere ulaşır. Bu değeri momentum formülüne koyarsanız cismin momentumu da sonsuza ulaşır. Bunun anlamı; kütleli cisimlere ışık hızına çıkması için ne büyüklükte ve süreklilikte kuvvet uygularsanız uygulayın çıkamaz.