Bağımsız Değişken!
Başarı ile zeka arasında elbette doğrudan bir bağ vardır. Fakat insan dış dünyadan yalıtılmış bir canlı olmadığı gibi onu oluşturan ortaklı organizmadan da bağımsız bir varlık değil. Dolayısı ile gerek çevre gerek sahip olduğu ortaklı organizmanın çevre ile kurduğu her bağ, her an kendisi üzerinde hem bilişsel, hem fiziksel hem de duygusal bir etki tepki sürecini daimi kılar.
Bu yüzden ne başarıyı salt zekâya indirgeyebilir ne de zekayı başarının yegane ölçütü sayabiliriz. Tıpkı bir aracın motor ve yakıttan ibaret olmayışı gibi. En pahalı ve en gelişmiş arabada basit bir buji bile dengeleri bozabilir ve o aracı bir eşek arabasının gerisine atabilir.
İşte bu dengeyi bozan ara ve aslında organizmayı bütünleyen o kadar çok şey var ki, yeri gelir hepsi denk gelir ve dehaları yaratabilir, yeri gelir delirtebilir de…
Eğitim sistemlerinin amaç ve hedeflerinin zekayı konumlandırışı ile başarıyı kendilerine yontacak şekilde tanımlayışı ve bunun üzerinden eğitimi organize edişinin nice zekayı bir değirmen gibi öğütüşü cabası. Sevgiyle…
Kaynaklar
- Doğan Cüceloğlu. (1996). İnsan Ve Davranışı Psikolojinin Temel Kavramları. Yayınevi: Remzi Kitabevi. sf: 591.
- Prof. Dr. Veysel Sönmez. (2023). Egitim Felsefesi. Yayınevi: Anı Yayıncılık. sf: 306.