Önce yolladığınız linkte söylediklerinizi biraz açayım.
Ben açıkçası felsefeci/filozof ayrımının yapay bir ayrım olduğunu düşünüyorum. Ayrımın bu şekilde yapılmasının sebebi günümüzde gerçek anlamda özgün felsefi düşüncenin üretilmediği yönündeki yaygın ve yanlış kanı. Şu anda inanılmaz miktarda felsefi eser üretiliyor ve bunların da göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir bölümü son derece özgün ve yüksek seviyeli katkılar. Bir şekilde özgün katkınız yoksa sizin herhangi bir iyi üniversitede iş yapabilmeniz zaten mümkün değil. Olsa olsa çok etkili olmuş filozoflar ve az etkisi olmuş filozoflar var demek gerek bence. Kısacası eğer günümüzde felsefeci var ama filozof yok gibi bir iddiayı savunacaksanız bunun bariz bir şekilde yanlış olduğunu söylemem gerekiyor. Eğer iddianız bu değilse sorun yok.
Yapmanız gereken şeylerden bazıları şunlar:
1. İngilizce öğrenin. Türkçe kaynakların sayısı hala çok az.2. Hangi alana merakınız varsa o alanla ilgili genel bir ders kitabı okuyun. 3. Ders kitaplarının ardından o alana dair klasikleşmiş makaleleri içeren makale derlemelerine ve tartışma kitaplarına başvurun.4. Eğer belli bir filozofu çalışacaksanız ve bu özellikle felsefe tarihinden ya da kıta felsefesinden bir filozofsa yurt dışındaki iyi üniversitelerden, bu filozoflar üzerinde uzman olan kişilerin o filozofa giriş için yazdığı eserleri okuyun. Bu analitik felsefede daha az gereken bir şey ama felsefe tarihi ve kıta felsefesinde ikincil kaynaklar kesinlikle işinizi çok kolaylaştırır.
Herhangi bir felsefe alanında derinleşmek için ana ve bence en az zorluk çekeceğiniz yol haritası bu. Belli bir alandan söz etmediğiniz için hangi alana odaklanmak istiyorsanız ona göre kaynakları kendiniz bulmalısınız. Arda Denkel okumak için temel düzeyde metafizik, epistemoloji, ve dil felsefesi bilmeniz lazım. Teo Grünberg'in teknik eserleri zorlayabilir. Onlar için de mantık ve dil felsefesi arka planı edinip ona göre yavaş yavaş, kaynakçadaki eserlere dönerek, internetteki kaynaklardan (Stanford Encyclopedia of Philosophy, Internet Encyclopedia of Philosophy gibi sitelerin ilgili maddeleri) yararlanarak okumanız yardımcı olabilir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Stanford Encyclopedia Of Philosophy. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Internet Encyclopedia Of Philosophy. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı