Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yaïr Yalom
Yaïr Yalom
4,756 UP
Üye
5

Derin felsefi argümanlarla ve problemlerle ilgilenmeden önce neler yapılması gereklidir?

Bu düşüncelerimden yola çıkarak Arda Denkel, Teo Grünberg, Michel Foucault ('nun Bilme İstenci Üzerine Dersleri) ve birkaç kişinin bununla alakalı eserlerine odaklanmış durumundayım. Doğru, yanlış veya eksik düşünüyor iseniz görüşlerinizi aktarmayı unutmayınız :) Benim düşüncelerim :
455 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Önce yolladığınız linkte söylediklerinizi biraz açayım.

Ben açıkçası felsefeci/filozof ayrımının yapay bir ayrım olduğunu düşünüyorum. Ayrımın bu şekilde yapılmasının sebebi günümüzde gerçek anlamda özgün felsefi düşüncenin üretilmediği yönündeki yaygın ve yanlış kanı. Şu anda inanılmaz miktarda felsefi eser üretiliyor ve bunların da göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir bölümü son derece özgün ve yüksek seviyeli katkılar. Bir şekilde özgün katkınız yoksa sizin herhangi bir iyi üniversitede iş yapabilmeniz zaten mümkün değil. Olsa olsa çok etkili olmuş filozoflar ve az etkisi olmuş filozoflar var demek gerek bence. Kısacası eğer günümüzde felsefeci var ama filozof yok gibi bir iddiayı savunacaksanız bunun bariz bir şekilde yanlış olduğunu söylemem gerekiyor. Eğer iddianız bu değilse sorun yok. 

Tüm Reklamları Kapat

Yapmanız gereken şeylerden bazıları şunlar:

1. İngilizce öğrenin. Türkçe kaynakların sayısı hala çok az.2. Hangi alana merakınız varsa o alanla ilgili genel bir ders kitabı okuyun. 3. Ders kitaplarının ardından o alana dair klasikleşmiş makaleleri içeren makale derlemelerine ve tartışma kitaplarına başvurun.4. Eğer belli bir filozofu çalışacaksanız ve bu özellikle felsefe tarihinden ya da kıta felsefesinden bir filozofsa yurt dışındaki iyi üniversitelerden, bu filozoflar üzerinde uzman olan kişilerin o filozofa giriş için yazdığı eserleri okuyun. Bu analitik felsefede daha az gereken bir şey ama felsefe tarihi ve kıta felsefesinde ikincil kaynaklar kesinlikle işinizi çok kolaylaştırır.

Herhangi bir felsefe alanında derinleşmek için ana ve bence en az zorluk çekeceğiniz yol haritası bu. Belli bir alandan söz etmediğiniz için hangi alana odaklanmak istiyorsanız ona göre kaynakları kendiniz bulmalısınız. Arda Denkel okumak için temel düzeyde metafizik, epistemoloji, ve dil felsefesi bilmeniz lazım. Teo Grünberg'in teknik eserleri zorlayabilir. Onlar için de mantık ve dil felsefesi arka planı edinip ona göre yavaş yavaş, kaynakçadaki eserlere dönerek, internetteki kaynaklardan (Stanford Encyclopedia of Philosophy, Internet Encyclopedia of Philosophy gibi sitelerin ilgili maddeleri) yararlanarak okumanız yardımcı olabilir.

106 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Stanford Encyclopedia Of Philosophy. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Internet Encyclopedia Of Philosophy. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close