Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bilge Cigerci
Üye 9 Ekim 2019
0

Depremde enkaz altında kalıp, sağ kurtulma ihtimali nedir?

Gölcük depremi için verilen bilgilerde, yıkılan bina sayısı 100.000, hayatını kaybeden insan sayısı 20.000 civarı görünmektedir. En alttan yapılan bir hesapta bir binada 4 kişi yaşadığı düşünülse bile 20de 19 gibi bir kurtulma oranı çıkmaktadır. Oysa yıkılan bşr bina tahayyülünde çok daha düşük bir ihtimal geliyor akla.
8,044 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
81K UP
Öğrenci 11 Ekim 2019

Bu konu hakkında net bir şey söyliyemeyiz. Bu ülkeden ülkeye hatta kişiden kişiye değişen bir ihtimaldir. Kişiden kişiye değişiklik gösterebilirler. Eğer bir kişinin deprem çantası varsa ve depremde enkaz altında kaldığı zaman ne yapması gerektiğini önceden biliyorsa hayatta kalma oranı artar.

Her ülkenin teknolojik seviyesi de aynı değil. Bu yüzden ülkeler arasında bu ihtimaller değişebiliyor. Ancak kendi ülkemiz için konuşmak gerekirse pek de iyi şeyler söz konusu değil maalesef. Zaten Fay hattı üzerinde olan İstanbul üstüne üstlük alt yapı problemi ve deprem toplanma alanlarının kısıtlılığı ile mücadele ediyor. Alt yapının çok sağlam olmayışı enkaz altında kalan insanların hayatta kalma ortalamasını düşürebilir. Çünkü alt yapı eksikliği nedeniyle örneğin 7.4 şiddetinde ki bir depremde çok fazla bina yıkılacak ve enkaz sayısı artacaktır. Bu nedenle Devlet her enkaz altında kalan kişiye yetişemeyecek ve buda enkaz altında kalan insanların hayatta kalma oranını olumsuz etkileyecektir. Zaten ülkemiz teknolojik olarak çok yeterli değil yani herkese sağ salim yetişme gibi bir ihtimal söz konusu değil maalesef.

Birde enkazın boyu da bu konuda önemli bir rol oynar. Eğer çok büyük bir yapı yıkılırsa hayatta kalma oranı daha düşük olur. Ancak daha küçük binalar yıkıldığında en azından daha yüksek bir ihtimal söz konusu olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

976 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close