Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
8

Deneyler için hayvanları kullanmak etik bir davranış mıdır?

herkesin fikrine ve yorumuna ihtiyacım var
1,912 görüntülenme
Deneyler için hayvanları kullanmak etik bir davranış mıdır?
Deneyler için hayvanları kullanmak etik bir davranış mıdır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Bilge Tuna
Bilge Tuna
3,136 UP
Bilim etiği üzerine düşünmüş biri
Orijinal Soru: Deneyler için hayvanları kullanmak etik bir davranış mıdır?

Deney ve gözlem bilimin yapı taşlarıdır. Bilimsel çalışmalarda -özellikle canlılar üzerine yürütülen bilimsel çalışmalarda- canlıların deneylerde kullanılması kaçınılmazdır. Ancak bu canlılar içinde insanın da dahil olduğu hayvanlar aleminden olduğunda bu durum etik bir problem ortaya koymaktadır. Öncelikle bunun etik bir sorun oluşunun temel nedenini ele alalım: Hayvanların deneylerden kötü etkilenebilmesi. Örneğin fiziksel olarak zarar görebilirler, psikolojik hasar alabilirler -ki evet, hayvanlar da bilince sahiptir ve bizim gibi duyguları hissedebilirler-,https://evrimagaci.org/duygularimiz-neden-evrimlesti-neden-duygularimiz-vardir-47 veya yaşamları tamamen sona erebilir. Bu yüzden hayvanların acı çekmesi bazı çevrelerce etik bulunmamaktadır. Konunun bundan sonraki kısmını kendi perspektifimden yorumlayacağım.

Canlılar hayatta kalma ve üreme başarılarını artırmak için çeşitli adaptasyonlar geliştirmişlerdir. Bu insanda da böyledir. Beyin gelişimi açısından diğer türlerden avantajlı olan insan, yaşamındaki çoğu problemin üstesinden zekasıyla gelmiştir. İnsan türü doğayı daha iyi anlamak ve doğaya karşı avantajlı hale gelmek için aklını kullanarak bilimi geliştirmiştir. Bazı canlılar büyüklükleriyle, bazıları uçma yetileriyle, bazıları parlak renkleriyle ve bazıları da envai çeşit diğer adaptasyonla bunu yapmıştır. Vahşi doğada her canlı bencil olmak zorundadır. Besin zincirinin üstündeki canlılar alttaki diğer canlıları acımasızca avlamaktadır. Bu zincire insan da dahildir. Bugün insan türünün devamlılığını sağlaması için besin bulmak kadar önemli olan bilimsel çalışmalarda da hayvanların "kullanılması" aynı amaca hizmet etmektedir. Doğada adalet diye bir şey yoktur ve her canlının diğer canlılara karşı kendine özgü üstünlükleri vardır. İnsanın da bunlardan faydalanması en doğal hakkıdır.

Bir diğer bakış açısı getirecek olursam, küresel ısınma, ender hayvanların avlanılması, çeşitli sebeplerle hayvanların doğal yaşam alanlarından edilmesi gibi insan kaynaklı birçok problem hayvanların canına onların nesillerini tüketecek derecede kastetmektedir. Bunlarla karşılaştırıldığında hayvanların denek olarak kullanılması çok daha küçük bir etki alanına sahiptir. Ayrıca bilimsel çalışmalar tüm insanlığın ortak amacına hizmet etmektedir. Özetle konunun tüm bu diğer sorunlara efektif çözümler getirildikten sonra gündeme taşınabilecek bir konu olduğunu düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

198 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dilrbad .
Dilrbad .
35K UP
öğrenci

değildir

kesinlikle değildir

insanın aklına ilk başta ruj için yapılan hayvan deneylerinde maymunlara ruj sürüyorlar veya parfüm sıkıp kokluyorlar gibi şeyler geliyo çünkü bizim için bir şeyi test etmek onu kullanmak demek.

Tüm Reklamları Kapat

ama bu testler\deneyler - ruj örneğinden gidersek- rujun içindeki maddenin hayvanlara enjekte edilmesi şeklinde ilerliyor. ben kozmetik örneklerden gidiyorum ama aklına gelebilecek tüm ürünler enjekte edilerek veya yüksek dozlarda uzun süre maruz bırakılması şeklinde yapılıyor.

kesinlikle etik olduğunu düşünmüyorum çünkü hayvan üzerinde test yapılmadan da yapılması gereken testler piyasaya çıkmak için olması gereken değerler sağlanabiliyor.

ayrıca çoğu insan bir miktar para karşılığı gönüllü oluyor en azından bir rıza söz konusu.

298 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fatih Ozgedik
Fatih Ozgedik
1,227 UP
Yetkim yok sıradan biriyim.

İnsanlık daima ileri adım atmak zorunda dır "nasıl olursa olsun" bu amaca nasıl hizmet edersek edelim yapıcağımız herşey insanlık adına bir fayda sağlayacaktır. Aksi taktirde medeniyetimiz çökecektir. Biz insanlar gerçekçi olamıyoruz bazı insanları duyguları yönetiyor ve bu bence acınası bir durum. Yani benim için etiklik diye birşey yok sadece bir doğru var yada yapılması gereken oda insanlığın daima ileri yönde gitmesi gerektiği.

211 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Umut Zaif
Umut Zaif
2,243 UP
Fikir sahibi

Benim fikrime göre, eğer deneyi mümkün kılacak başka bir yol (örneğin simülasyon sistemleri) yoksa etiktir. Kaldı ki şu zamanlarda bazı hayvanlar yapay olarak üretiliyor. Ayrıca birçok endüstride kullanılıyor. Etik olmasaydı kullanılmazdı. Bunlar şahsi fikrimdir herkesin ideolojisine ve fikirlerine saygı duyuyor herkesten bunu bekliyorum.

241 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kerem Yaman
Kerem Yaman
7K UP
Bilim etiği hakkında düşünmüş biri
Orijinal Soru: Deneyler için hayvanları kullanmak etik bir davranış mıdır?

Bilimsel çalışmalarda hayvanların kullanılmasındaki amaç uygulanan maddenin insanlara uygulandığında ne gibi etkiler görülebileceğini öngörmektir. Fakat bu deneyler yapılırken hayvanlar yırparanabilir hatta ölebilirler.

Eğer bu olaya kendi bakış açımdan bakmam gerekirse eğer gelecekte hayvan derneklerden daha etkili bir şekilde maddenin canlı üzerinde etkilerini öngörebileciğimiz bir simülasyon yaparsak o zaman deneylerde hayvanların kullanılmasına etik değil derdik fakat günümüzde öyle bir teknoloji kusursuz bir şekilde geliştirilmedi (0'a yakın hata payı olan) ama şuan NASA gibi kurumlarda bir çok ihtimali simüle eden similasyonlar var eğer onları bilimsel deneylerdki muhtemel etkileri görmek için kullanırsak bu sefer deneylerde hayvanları kullanmamıza gerek kalmayabilir. Fakat günümüzde şuanlık böyle bir simülasyon yapılmadı. Bu yüzden insanlar burada üstünlüğünü kullanarak kendi yaşamları için başka canlıları kullanarak kendi hayatlarını güvenceye almaya çalışıyorlar. Şunu unutmamalıyız doğa hiç bir zaman adil olmamıştır. Her zaman güçlü olan kazanmıştır. Ayrıca bilimsel deneylerde ziyade insanların doğaya verdiği zararlar canlılara daha çok zarar vermekte. Günümüzde hayvanları zorunlu olmadıkça denek olarak kullanıldığını düşünmüyorum mesela hayvanlar üzerinde denemediğin öne sürerek piyasada olan ürünler var.

Kendi düşüncelerimi özetlemek gerekirse;

Tüm Reklamları Kapat

Günümüz için bakarsak etik fakat gelecekteki olacak olan teknolojik gelişmeler sonrası insanlık bilimsel deneyler için similasyonlar, yapay zekalar kullanabilir bu sefer hayvan kullanmanıza gerek kalmaz ve bu sefer illa deneylerde hayvan kullanmayı tercih edenler olursa yaptıkları davranışın etik olmadığını savunabiliriz fakat günümüzde böyle bir teknoloji kullanılmıyor yada yaygın değil.

107 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close