Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Özgür Odabaşı
Üye
2

Deist görüşün yaratıcısı ile teist tanrı aynı mıdır?

Deistler bir yaratıcıya inanıyorlar. Araştırdığımda deistlerin inandığı yaratıcı ile ilgili bilgiye ulaşamadım. Mantıken deistler teist tanrıyı reddetmesi gerekir. Yani bir deiste göre peygamberler aracılığıyla mesaj gönderen tanrı olamaz.
401 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mehmet Atalay Çekiç
Bilim Sevdalısı / Öğrenim Görevlisi

Deistlerin , Teist tanrıyı reddetmesi gibi bir durum zorunlu değildir. Her iki inanç sisteminde de İnanılan şey en basit ve özünde bir ifadeyle bir tanrı olgusunun olmasıdır. Deistler inanç sisteminin kurallı yükümlülüklerini reddederler . Olay tanrının varlığını kabul etmekten ibarettir. Çünkü Tanrının varlığını kabul etmek ama dini öğreti biçimlerini ve kurallarını reddetmek tanrının birliği kavramını reddetmek demek değildir. Tanrı her iki inanç sistemi içinde tanrı tanrıdır. Deistler tanrı bir elçi göndermez düşüncesiyle aslında var olan ve inandıkları tanrıyı reddetme eğiliminde bulunmazlar, onlar tanrının kurallarını ve dini esasları reddetme eylemi içindedirler. Lakin Teist tanrı ile deist tanrı bir değildir. Dinin emir ve yasaklarını reddetme ve bunu vicdani bir kalıba dökmek isteyen insanlar kendi kafalarında tezahür ettikleri tanrı biçimlerini oluşturmuşlardır. Tanrının var olmaması düşüncesinin sonuçlarından etkilenmemek (kafirlik ve sonuçları gb.) için bir gün hesaba çekiliriz endişesi ile aynı zamanda varlığın bir sebebi olması düşüncesi ile bir tanrının varlığından bahsetmenin mümkün olduğunu kanaatine varırlar.[1] Diğer yönden hayatlarını hakkındaki kararları tanrı gibi bir başkasına değil kendi hürriyetlerine bırakılmasını isterler. Bu kişinin istediği her şeyi yapmasının önündeki engeli kaldıran bir şeydir. Toparlayacak olursak ; Deistler kendi tanrılarını kendi fikir ve sürekli haz duyma istekleri(hedonizm) aynı zamanda kuralları olmayan bir dinin varlığı olgusuna istinaden yaratmışlardır. Günümüzde bir çok din sistem olarak deistliğe kaymıştır. Kimi dinin emirlerini eksiltme eylemi ile tanrıya kendi inanmak istediği gibi inanırken kimisi de kutsal kitabında tanrının bir şey kastederken var olan olgunun tam tersine bir görüş ve inançla hareket eder. Yine de iki tanrı birbirinden farklıdır. Birini insanların reddetme olgusu yaratırken diğeri varoluşsal konuların merkezidir. Deistik tanrı insanların bir ürünü iken , insanlar teistlik tanrının bir ürünüdür. Bu olgu en basitinde aradaki farkı ortaya koymaktadır.

Kaynaklar

  1. Dilara Pelin Çolak. (YouTube Videosu, 2021). Tanri Var Mi? Teizm, Deizm, Panteizm, Agnostisizm, Ateizm | Din Felsefesi 1.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Deizmin tanrı inancı konusundaki yargı genel olarak olarak tanrının içerisinde yaşadığımız evreni kurup ardından kenara çekilmesidir. Ancak bunu her deist kişiye addetmek yanlış bir düşüncedir! Ancak genel olarak deistlerin, teistlere göre farklı bir tanrı anlayışı olduğunu kabul etmek gerekir.

Sorunuza cevap verecek olursak evet tam olarak deistler vahiy yoluyla bildirilen şeylere inanmazlar. Tanrının Evren kurgusundan sonra hiçbir müdahalede bulunmadığını düşünürler.

Deizmin birden fazla türü bulunur bunlar kabaca şöyledir;

Tüm Reklamları Kapat

  1. Pandeizm: kısacası evrenin bütününü tanrı olarak kabul ederler ve evrendeki her şeyin toplamı tanrıdır.
  2. Panendeizm: yine evrenin kendisinin tanrı olduğu görüşü hakimdir ancak farklılığı evrendeki her şeyin tanrının özünden oluştuğunu düşünmeleridir. Evrim ve diyalektik düşüncelerinin birleştiği panendeizmde ebedi dönüş tekrardan tanrıya olacaktır.
  3. Spiritüel Deizm: bu türde meditasyon tefekkür doğa ile birleşme gibi eylemler yer alır. Yapı bakımından bildiğimiz dinlerdeki ibadetlerin hemen hemen karşılığı sayılabilecek bu davranışlar, teistik dinler ile en çok örtüşen deizm görüşüdür. Spiritüel dezm ahiret inancı ve yeniden yaşama dönüş konusunda diğer türlere göre daha pozitif bir bakış açısı taşır.

Aslında yazılabailecek daha fazla alt tür vardır ancak en bilinenleri ve yaygın olanları sıraladım.

Kaynaklar

  1. Volkan Gümüş. Deizm.
  2. Voltaire. Deizm.
  3. Erol Çetin. Deizm Eleştirisi Ve Yapılması Gerekenler.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Murat Hüseyin İnceoğlu
Murat hüseyin

Kısa yoldan bir özet yapacak olursak deistlik biz tanrının varlığına inanır fakat bu tanrının dünyaya müdahil olan bitene karışan şekilde değilde daha çok yaratım sürecinden sonra işleri akışına bırakan tarzda olduğuna inanırlar.

Mono teistler diye tanımladı grupta da homojen bir birlik yoktur. Panteistler evrenin tanrının kendisi veya bir yansıması olduğuna inanırlar. Evrendeki her şeyin tanrının bir parçası olduğu vardır. Fakat tanrı dualara cevap veren bir tanrı değildir

Agnostikler tanrı olduğunu bilirler fakat işleyiş üzerinde bir etkisi yokmuş gibi davranmayı seçerler. Deizimin en yakın olduğu grup budur.

Tüm Reklamları Kapat

Semavi dinler başlığında tarif edilebilecek tanrı algısında ise tanrı dualarını duyar müdahildir aracılığı veya aracısız konuşur.

Çoktanlı gibi görünen Hinduizm’de de aslında tek bir yaratan tanrı (brahman) vardır. Diğerlerinin hepsi bundan türemişlerdir. Bu dinde aslında Spinoza’nın panteizmi ile semavi dinler diye hitap edeceğiniz iki grubun ortasında yer alır.

Sonuçta hepsinin işlevsel olarak farklı inanışlar olsa da özünde bir yaratıcı fikri hepsinde vardır. Budizm hariç. Bu fikrin bulunduğu pozisyonda farklılıklar vardır. Ama bunların hepsinin insanların kastıyla aynı olduğunu düşünmek gerekir. Aslında hangisini seçerseniz seçin aynı olduğunu bilirsiniz sadece işlevinin farklı olup olmadığına getirdiğiniz yorum budur. Umarım dilim iyi dönmüştür.

Son bir ekleme yapmak istiyorum bu tür meta fizik ve felsefe alanında bir soru sorduğunuzda bir konuyu net bir kaynak üzerinden tartışırsanız yazarım bilgilerine aktarmaktan başka bir iş yapmazsınız ve üretim elde edemezsiniz

Kaynaklar

  1. Yaşar Nuri öztürk. Kurandaki Din.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close