Merhaba, korona virüsünün havada 3 saat asılı kaldığına dair bir söylenti var bu doğru mu? Https://evrimagaci. Org/koronavirus-cansiz-yuzeylerde-kac-gun-aktif-kalir-8396 buradaki yazınızda bu konuda tam net olmamışsınız. Farklı nesnelerde uzun süre yaşayabildiğini söyleyebilir miyiz?
Kesin olarak havada kalmaz demek yanlış bir yaklaşım olacaktır. Coronavirüsler, Tüberküloz bakterileri (Mycobacterium tuberculosis) gibi havada asılı kalamazlar -daha doğrusu havadaki partiküllere tutunamazlar- veya hava yoluyla taşınamazlar, bunun yerine damlacıklar ile birlikte saçılırlar. Hasta bir bireyin öksürük, hapşırık ya da konuşmasıyla havaya saçılan covid-19 virüsleri havada kalamaz ve bir süre sonra yere düşerler fakat buranın altını çizmek istiyorum: "Bir süre sonra yere düşerler" Büyük parçacıkların yaklaşık bir dakika içinde yere düştüğü, ancak küçük damlacıkların havada 20 dakikadan daha uzun süre kalabildiği araştırmacılar tarafından gözlemlenmiş durumda.
Yani işin özü sabit kalmak yerine düşme halinde olmalarına rağmen bu düşüş süreleri 20 dakikanın üzerine çıkabiliyor. Buna karşı alınacak en büyük önlem bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmak olacaktır.
Bu konuda henüz tam bir sonuca varılmış olmasa da son 3-4 haftalık önemde virüsü havada asılı kalabildiği yönünde çeşitli çalışma sonuçları yayınlandı.
Ancak bu çalışma sonuçları hastalığın bu yolla yayıldığını göstermedi. Yalnızca olasılığı saptamış oldu.
Diğer taraftan 2 gün önce WHO bu konudaki önerilerini paylaştığı sayfasını güncelleyerek ilgili çalışma sonuçlarını da yorumladı.
Sonuç değişmedi. Havada asılı kalma yolu ile bulaş henüz gösterilmediği için WHO görüş değişikliğine gitmedi.
Konu neden önemli;
Eğer havada asılı kalma yolu ile bulaş kanıtlanırsa alınması gereken önlemlerin derecesi artmak zorunda. Asılı kalma (airborne) yoluyla bulaştaki partiküllerin 5 mikrondan daha küçük olduğu ve damlacık yoluyla bulaşmada korunması gereken 1 metreden çok daha uzak mesafelerden bulaştırıcı olduğu bilinmektedir.
Özetle; şu an mevcut bilgilerimiz hastalığın büyük oranda doğrudan damlacık yoluyla bulaştığını ve daha düşük olasılıkla kirli yüzeylere temas eden ellerin ağız, gözler ve buruna temas ettirilmesi ile bulaştığını göstermektedir.
Ancak bu konuda çok fazla çalışma yapıldığını ve bilimsel literatürün değişebileceği ihtimalini de dışlamamak gerektiğini unutmamak gerekir.
Sağlıkla kalın