Merhaba, öncelikle sorunuzu bu kadar geç fark ettiğim kusura bakmayın.
Sorunuz üzerine biraz araştırma yaptım fakat kimlikler arası geçiş sırasındaki beyin aktivitelerini inceleyen bir çalışma bulamadım. Mevcut nörogörüntüleme çalışmalarının çoğu bozukluğun etyopatolojsine yönelik yapılmış. (Bozukluğa sahip bireylerin beyin yapılarındaki farklılıkları inceleyen bir çalışmanın linkini kaynak olarak ekledim, ilginizi çekerse bakabilirsiniz.)
Ek olarak, kimlik geçişleri sırasındaki beyin aktivitelerinin görüntülenmesine yönelik bir çalışma yapılabilir miydi çok emin olamadım. Bozukluğa sahip bireyler farklı kimliklere sahip olsa da bunlar arasında geçiş yapabilmek gibi bir kontröle sahip değiller (yani kabaca, hastayı fMRI taramasına alıp diğer kimliklerden birine geçiş yapmasını bekleyemeyiz). Halihazırda klinikte yatışta olan veya tedavisi devam eden bir hasta için belki olabilir fakat bu kimlikler arasındaki farklar da çoğu zaman çok belirgin değil; dahası, bu geçişler kişinin kendi durumuna bağlı olarak oldukça spesifik bir stresör tarafından tetiklendiğinde yaşanıyor (yani, planlı bir çalışma yürütmek de zor olacaktır).
(Bunlar elbette benim kendi yorumlarım, mevcut tüm yöntemleri ve teknolojileri bilmiyorum, böyle bir çalışma yapmak mümkün de olabilir. Literatürü ve mevcut nörogörüntüleme çalışmalarını incelerseniz siz de fark edeceksinizdir. Temel amaç bozukluğun etiyolojisine yönelik nesnel kanıtlar elde etmek. Bozukluğun etiyolojisine yönelik anlayışımız geliştikçe muhtemelen daha farklı alanlarda da araştırmalar yürütülecektir.)
Kaynaklar
- D. Blihar, et al. (2020). A Systematic Review Of The Neuroanatomy Of Dissociative Identity Disorder. Elsevier BV, sf: 100148. doi: 10.1016/j.ejtd.2020.100148. | Arşiv Bağlantısı