Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bengül Aytekin
Üye 26 Eylül 2023
4

Çoklu kişilik bozukluğunda beynin hangi bölümü geçişlerde aktif oluyor, kişi karakter değiştiridiğinde beyinde oluşan kimyasal değişşmler neler?

413 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak Albayrak
Burak Albayrak 1 Mart

Merhaba, öncelikle sorunuzu bu kadar geç fark ettiğim kusura bakmayın.

Sorunuz üzerine biraz araştırma yaptım fakat kimlikler arası geçiş sırasındaki beyin aktivitelerini inceleyen bir çalışma bulamadım. Mevcut nörogörüntüleme çalışmalarının çoğu bozukluğun etyopatolojsine yönelik yapılmış. (Bozukluğa sahip bireylerin beyin yapılarındaki farklılıkları inceleyen bir çalışmanın linkini kaynak olarak ekledim, ilginizi çekerse bakabilirsiniz.)

Ek olarak, kimlik geçişleri sırasındaki beyin aktivitelerinin görüntülenmesine yönelik bir çalışma yapılabilir miydi çok emin olamadım. Bozukluğa sahip bireyler farklı kimliklere sahip olsa da bunlar arasında geçiş yapabilmek gibi bir kontröle sahip değiller (yani kabaca, hastayı fMRI taramasına alıp diğer kimliklerden birine geçiş yapmasını bekleyemeyiz). Halihazırda klinikte yatışta olan veya tedavisi devam eden bir hasta için belki olabilir fakat bu kimlikler arasındaki farklar da çoğu zaman çok belirgin değil; dahası, bu geçişler kişinin kendi durumuna bağlı olarak oldukça spesifik bir stresör tarafından tetiklendiğinde yaşanıyor (yani, planlı bir çalışma yürütmek de zor olacaktır).

Tüm Reklamları Kapat

(Bunlar elbette benim kendi yorumlarım, mevcut tüm yöntemleri ve teknolojileri bilmiyorum, böyle bir çalışma yapmak mümkün de olabilir. Literatürü ve mevcut nörogörüntüleme çalışmalarını incelerseniz siz de fark edeceksinizdir. Temel amaç bozukluğun etiyolojisine yönelik nesnel kanıtlar elde etmek. Bozukluğun etiyolojisine yönelik anlayışımız geliştikçe muhtemelen daha farklı alanlarda da araştırmalar yürütülecektir.)

Kaynaklar

  1. D. Blihar, et al. (2020). A Systematic Review Of The Neuroanatomy Of Dissociative Identity Disorder. Elsevier BV, sf: 100148. doi: 10.1016/j.ejtd.2020.100148. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close