Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Çoğu insan neden özel ve unutulmaz olmak ister?

702 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
146K UP
Öğrenci - Okur

Merhaba Rana,

Biz insanlar özel ve unutulmaz olmak istiyoruz çünkü varlığımızı bu yolla önemli, değerli ve anlamlı bir hale getiriyoruz. Diğer canlılardan daha zekiyiz, başarılıyız, yetenekliyiz ve sosyaliz. Şu an bile süregelen, insanın özel ve tasarlanmış bir canlı türü olduğu düşüncesi buna bağlı. Ayrıca, toplumda kabul görmek de unutulmaz olmakla ilişkili, eğer kendinden daha büyük bir işe imza atmışsan hatırlanırsın ve kabul görürsün.

Ek olarak bu isteğin çok güzel olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde unutulamayan, değerli ve özel işlere imza atılamayabilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Hoşça kalın. :)

Kaynaklar

  1. Erasmusu. How To Have Deep Conversations And Make Unforgettable Connections During Your Erasmus Year Abroad?. Alındığı Tarih: 12 Mart 2023. Alındığı Yer: Erasmusu | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İdil .
İdil .
21K UP
Öğrenci

Öncelikle merhaba,sorduğun soru aslında insanın hep içinde olan ölüm korkusu ile ilgili.Ancak cevabı daha iyi anlayabilmek için öncelikle bir şey anlatayım.Hayvanların temelde iki amacı vardır hayatta kal ve üre.Yani üreyene kadar(genlerini bir diğer nesle aktarana kadar)yaşa.Üreme amacımız sahip olduğumuz,"benliğimizi oluşturan" genlerimizi diğer nesle aktararak sürdürmek.Kısacası ben ölsemde soyum(kendimizden bir parça)devam etsin istiyoruz.Aslında sorduğun sorunun cevabını çoktan verdik ama birkaç şey daha eklemeliyiz.Dehşet Yönetim Kuramını [1]belki duymuşsundur "İnsanlar nasıl ölümün bu korkutucu gerçeğiyle sıradan yaşamlarına devam edebiliyor?"Sorusunun cevabını veriyor.Şöyle ki beyin ölüm konusunu duyunca panikliyor ve senin dikkatini dağıtarak dopamin salgılamak istiyor.Bunun için sana senin herkes gibi önemsiz,değersiz olmadığını senin farklı ve akılda kalıcı olduğunu söylüyor.Yani senin diğer nesiller tarafından hatırlanacağını söyleyerek seni tatmin ediyor ve sende hayatın boyunca bu amaca ulaşmak için çabalıyorsun.Düşünsene bir sürü oyuncu,başarılı insan,lider hangi amaçla yaptı bu şeyleri?Diğer nesillerin iyiliği için,diğer nesiller tarafından hatırlanıp sevilmek için yaptı,unutulmamak için.Yani sorunun cevabı bu insanlar ölümün dehşet verici gerçeğini yalanlamak amacıyla bu kadar uğraşıyor.Aslında dinlerin doğuşuda buna dayanır diyebiliriz.

Tabiki bir gün herkes ve evrenimiz yok olacak."Hatırlamak" diye bir kavram bile kalmayacak belki.Bunu bilmek biraz kötü ancak sanırım insan olmanın getirdiği özelliklerden dersin? :)

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Canay Doğulu, et al. (2015). Dehset Yönetimi Kurami Üzerine Bir Derleme. Dehset Yönetimi Kurami Üzerine Bir Derleme. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close