Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Son İnsan
Son İnsan
53K UP
Üye
0

Çocukların doğuştan getirdiği özelliklerini seçmeyi (öjeniye varana dek) etik bulmuyorken çocuklarımızı dünyaya getiren eşlerimizi neden seçiyoruz?

Çocuklarda öjeniye varan bir seçicilik etik görülmüyorken karşı cinsi kalçaları, memeleri, dudakları, büyük gözleri, ten rengi, kaslı yapısı vb. ile eş kriterleri olarak değelendirmek ne derece etiktir? Sonuçta bunları tercih etmemiz de yine genetik olarak üstün bir dölü üretmeye itiyor bizi. Evrimsel bir iç güdü bu.
135 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Dinçer Arslan
Meraklı araştırmacı

Bu aslında, evrim mekanizmasına müdahale gerektiren yapay seçilim ile ilgili. Yapay seçilim kavramı günümüzde de bitkiler, hayvanlar üzerinde etkisini sürdürdüğümüz bir olgu. Ama burada bir noktaya değinmek gerekir diye düşünüyorum, bu müdahale yeterliliğine sahip olup olmadığımızla ilgili bir kaç soru ; öncelikle, bilinç var mı? Var ise, doğal seçilme etki edecek yeterlilikte bir bilinç düzeyi var mı? O da varsa insanlar o yeterlilik düzeyindeler mi? Etik algımız üst düzey bir gelişmişlik seviyesinde değil ve bunun sonuçları öjeni, hayvan deneyleri, insan deneyleri gibi olaylara da yansımıştır. Bebek seçimi ile eş seçimi ilişkili kavramlar aslında, zaten gelecek nesile sağlıklı bir yavru bırakma adına sağlıklı kadınları tercih edebiliriz, renkli göz, burun, ağız, bel, kalça, kişilik... Bunların hepsi çocuğun da karakterine ve görünüşüne etki edecek durumlar. Doğal ve yapay seçilim düzleminde ise ikisini ayıran şey, bilinçli müdahale ve kontrol arzusu. Önem sırasına göre bile değişebilecek bir konu bu, biz güçlü genler olarak uyumu, kas gücünü, zekayı baz alabiliriz, bu da bilinç anlamında bahsettiğim yeterlilik kavramını etkileyen bir konu. Ancak CRISPR-Cas9 gibi sistemler, ilerleyen yüzyıllarda konunun gidişatını değiştirecek gibi, bu biraz insanlığın kontrol içgüdüsüne yönelik bir ilerleyiş.[2][1] Her şeyin kontrol altında şekillenip, ilerlemesini sağlamak ne kadar etik, orası da tartışılır. Eş konusunda dediğimiz gibi doğal seçilim faktörleri işin içinde ve içgüdülerin, hormonal tepkimelerin eserleri. Yani ortada rasyonel bir karar bulunmaz gibi görünse de bu kendi düzeyinde mantıklı bir karar mekanizmasıdır, çünkü amaç hayatta kalmak ve hayatta tutmaksa, buna yönelik özelliklerin seçilmesi de mantıklıdır. Peki o zaman neden hala yapay müdahaleye ihtiyaç duyuyoruz? Basit, çünkü evrim hata yapabilir, kusursuz işlemez. En azından bugün senin yararına ilerlerken yarın yok olmana neden olabilir, ama bu o kadar önemli değil, çünkü yaşam başka bir daldan yoluna devam edecektir. İşte biz bunu değiştirmeye çalışıyoruz, her zaman için insanlığı ayakta tutacak yollara teşvik ediyoruz ve yönlendirmeye çalışıyoruz doğayı. Bu durum etik algımıza doğrudan müdahale ediyor, çünkü en önemli derdimiz (evrimin bir getirisi olarak) kendimizi. Etik algısı yaratmak, bunu değiştirmek adına attığımız bir adım, ancak hiçbir insan kendi neslini, başka bir canlınınkine kolay kolay tercih edemez.

ÖZETLE

Sorunun en net cevabı, eşlerimizi doğal seçilim nedeniyle seçiyoruz ve bu bebek seçimiyle de ilgili bir kavram. Öjeni gibi olaylar da zamanın ruhuna göre şekillenmiştir, yani zamanında bazıları bunu etik bulabilmiştir. Yeni gen mühendisliği teknolojilerini baz alarak, aslında etik olmayan şeyin, biraz da yöntemlerle alakalı olduğunu varsaymak mantıklı olacaktır. Öjeni, hali hazırda var olan bireyleri, yüzeysel ve içgüdüsel referanslara dayanarak ayıklamaya çalışan bir yöntem. CRISPR-Cas9 gibi sistemler ise henüz birey statüsüne kavuşmamış canlılara atfedilecek özellikleri belirlemeye çalışan bir yöntem. Ama bu sistem de, henüz var olmamış bireyler hakkında alınacak kararlar konusunda etik tartışmalar yarattı ve yaratacak, tabii bu pek mantıklı değil, çünkü ebeveynler zaten birbirlerini seçtikleri aşamada bile henüz var olmamış bireyler hakkında kararlar almış oluyorlar. Ama sonucu zaman ve otoriteler belirleyecek gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. Özcan. Genetik Alanındaki En Büyük Keşif Nobel Ödülü Aldı: Crispr-Cas9 Nedir? - Barış Özcan. (11 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 30 Ocak 2023. Alındığı Yer: Barış Özcan | Arşiv Bağlantısı
  2. D. R. Rodríguez-Rodríguez, et al. (2019). Genome Editing: A Perspective On The Application Of Crispr/Cas9 To Study Human Diseases (Review). International Journal of Molecular Medicine, sf: 1559. doi: 10.3892/ijmm.2019.4112. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close