Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Buse Demir
Üye 9 Ocak 2021
0

Çocuk ve ebeveynlerinin haklarının çatıştığı durumlar nelerdir?

Örnek ile açıklayabilir misiniz?
137 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 10 Ocak 2021

İnsanoğlunun, ulaştığı medeniyet seviyesine rağmen (belki de ulaşamadığı medeniyet seviyesi nedeni ile) henüz çözemediği temel sorunlardan birinin bu soru olduğunu düşünüyorum.

Hemen örnek: 18 yaşına girmemiş bir genç, resmi olarak ailesinin onayı olmadan hiç bir resmi başvuru yapamaz. Dünyanın en yetenekli müzisyeni/oyuncusu/dansçısı bile olsa kendi isteği ile konservatuvara giremez. Gidip ebeveynlerinin istediği okula girmek zorunda kalır.

Bir ebeveyn, çocuğu 18 yaşına girene kadar ona istediği baskıyı uygulayabilir. Çocuk istediği şeyleri okuyamaz, istediği müzikleri dinleyemez, istediği filmleri izleyemez. Bu alenen sansürdür. Tüm dünyanın ortak ahlaki değerler ile ret ettiği şeyler olsa neyse. Aile dindarsa çocuk ateizmi anlatan bir kitap okuyamaz örneğin. Karşı cinsten flört edeceği bir arkadaş edinemez. (Cinsel yakınlık harici elbette) Ya da aile kapitalist ise komünizmle ilgili bir yayın okuması istenmez. Aile komünist ise de kapitalizmi öven bir film izlemesi hoş görülmez.

Tüm Reklamları Kapat

Bir ailenin, çocuğuna istediği eğitimi, ahlakı, bilgiyi, fikri aşılaması tamamen serbesttir ve çocuğun kontrolü dışındadır. Bir aile çocuğu bilime, sanata düşman olarak yetiştirebilir ve hiç kimse buna engel olamaz. Çocuğunuza "sanatçılar ahlaksızdır" ya da "biliminsanları ateisttir" diyebilirsiniz. Kimse size bu yüzden dava açmaz.

Ve en garip çatışma noktası "saygı" meselesidir. Aile ve ebeveynler, her zaman saygı duyulması, terbiye ile yaklaşılması gereken olgulardır. Ama çocuğa saygılı olmak gerekmez. Çocuğun başarısı ailenindir. Ama ailenin başarısızlığı çocuğundur. Bir aile, uyumsuz bir çocuğu psikoloğa götürebilir. Ama çocuk, manyak olan bir ebeveyni psikoloğa götüremez. Alkolik bir ebeveyni şikayet edemez.

Bir ebeveyn, çocuğunun hakkı olan para ile kötü bir yatırım yapıp aileyi fakirliğe sürükleyebilir. Hakkıdır. Bu yargılanmaz.

Bir çocuk, ailesinin fakirliği nedeni ile ilkokul çağında çalışmak üzere sanayiye gönderilebilir. Kimse o ebeveynleri mahkemeye çağırmaz.

Çok daha fazla örnek verilebilir. Üremek evrimsel olduğu kadar ahlaki bir girişimdir. Her birey evrimsel olarak üremek ister ama kendi hayatiyetinde yetersiz olan bir bireyin yükümlü olacağı başka hayatlar yaratması hiç de ahlaki değildir. Türkçesi: Bakamayacağın çocukları yapmak! Eğer insanoğlu olarak bir gün bunu fark edebilirsek her şey çok daha güzel olur. Ama bizler bunu göremeyeceğiz tabi. Ve bu konuda şimdilik yapacak hiç bir şey yok.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close