Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mikayil Köroğlu
Üye
6

Cırcır böceklerinin son 20 yılda iki kere evrim geçirdiği bilgisi doğru mu?

Bir sinek çeşidi, dışı çekmek için kanat sesi çıkaran erkeklere giderek lavralarını ensesinden iceriye bırakıp konakçı olmasını sağlıyorlar. Buna karşın 3 yıl sonra sessizlestiklerini kesfetmisler ve 15 yıl sonra sadece kedi gibi mırlamaya başlamışlar. Bu kadar kısa sürede olabilir mi? 20 yıllık çalışma sonucu BBC de belgeseli izledim. Teşekkürler
606 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

Evet, son 20 yıl içinde cırcır böceklerinin iki kez evrim geçirmesi bilimsel olarak mümkündür. Bu hızlı evrim özellikle Ormia ochracea adlı parazitik sineğe maruz kalan cırcır böceklerinde iyi belgelenmiştir. Bu sinek erkek cırcır böceklerini çiftleşme çağrılarıyla bulur ve larvalarını böceklerin üzerine bırakır bu da sonunda ev sahibinin ölümüne yol açar. Bu ölümcül tehdit karşısında cırcır böcekleri nispeten kısa bir süre içinde iki önemli evrimsel değişiklik geliştirmiştir:

Sessizleşme

Sadece birkaç yıl içinde erkek cırcır böcekleri kanatlarında sessizlik sağlayan mutasyonlar geliştirdi. Bu mutasyonlar hem eşleri hem de parazitik sinekleri cezbeden cıvıltı sesini ortadan kaldırdı. Bu adaptasyon iki farklı popülasyonda bağımsız olarak ortaya çıkarak hızlı yakınsak evrim örneği oluşturdu.

Tüm Reklamları Kapat

Mırlama Sesi

Daha fazla zaman geçtikten sonra bazı cırcır böcekleri "mırlama" olarak tanımlanan farklı bir ses geliştirdi. Bu ses dişileri çekmeye devam ederken parazitik sinekler tarafından daha az fark edilir hale geldi.[1][2]

118 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. D. Broder, et al. (2023). A Well-Studied Parasitoid Fly Of Field Crickets Uses Multiple Alternative Hosts In Its Introduced Range. Evolutionary Ecology, sf: 477-492. doi: 10.1007/s10682-022-10225-1. | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Sekar. For Some Male Crickets, Silence Means Survival. (29 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2024. Alındığı Yer: The Scientist Magazine® | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Soruyla Alakasız Cevap 1 moderatör tarafından eklendi
Doğrudan alakalı bir kaynak verilmemiş.
0
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru

Evrim bazı koşullarda çok hızlı bir şekilde adaptasyon sağlayabilir. Aslında burada yaşanan hızlı bir doğal seçilime örnektir. Cırcır böcekleri popülasyonunun içinde önceden bu mutasyona maruz kalanlar hayatta kalmış, diğer böcekler ise üreme becerisi bile gösteremeden yok olmuşlardır. Sadece bir kaç nesil içerisinde önceden daha az ses çıkaran cırcır böcekleri hayatta kaldığından bu özelliklerini yeni nesillere aktarmışlardır ve bir anda sadece bu mutasyonu taşıyanlar hayatta kalabilmiştir.

Konu bazen yanlış anlaşılıyor: Sanki cırcır böcekleri sessizlik sağlayan mutasyonları hızlıca geliştirmiş gibi görünüyorlar, oysa durum farklıdır. Zaten o mutasyona sahip olan türler popülasyonun genelini oluşturmaya başlamıştır.

Benzer durum son yüzyılda fil popülasyonları arasında da gözlenmiştir: Dişleri yüzünden avlanan filler arasında önceden farklı mutasyona uğramış ve dişleri olmayan filler sürekli hayatta kaldığından, özellikle bazı bölgelerde dişsiz fil sürüleri bölgenin hakimi olmaya başlamıştır.[1] Yani dişleri olan bir fil "dişleri olanları avlıyorlar ben kendimi bir kasayım da mutasyona uğrayayım ve yavrularım dişsiz doğsun" dememiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Fillerin Modern Evrimi: Filler 80 Yıldır, Giderek Dişsiz Olacak Şekilde Evrimleşiyorlar! - Evrim Ağacı. (27 Temmuz 2011). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close