Cihaza göre nasıl işlediği değişse de her cihaz kapatıldığında veriyi saklamak için bir yöntem kullanır. Bunlardan ilki manyetik olarak veriyi saklayan hard diskler (HDD), ikincisi ise transistörler yardımı ile veriyi saklayan veri saklama araçlarıdır. (SSD, RAM)
HDD için bir veri silindiği zaman olan şey aslında sadece dosyanın görünüşte silinmesidir, kısaca hard diskte o veriyi tutan alan üzerine başka bir şey yazmaya uygun hale gelir. Ancak veri sadece üzerine yeni bir şey yazıldığında kaybolur. Elektrik kesintisi, kapama açma, formatlama ya da resetleme pek bir şeyi değiştirmez. Eski verinin üzerine yeni bir şey yazılmadıkça eski veriye ulaşılabilir.
SSD ve RAM de az çok aynı şekilde çalışır, ancak veriyi tutmak için HDD gibi manyetizma yerine bir kapasitörden, pilden ya da şebekeden gelen elektriği kullanır. Bir çok mobil cihaz çıkarılamaz pillere sahip olduğundan veri SSD hard disklerde elektrik olduğu sürece korunur. Pil çıkarılsa bile SSDler kapasitörleri vasıtası ile uzun süre veriyi saklayabilir (kalitesine göre 20 ile 105 hafta arası). Veri kasılı olarak silindiğinde bile HDD ile aynı şekilde sadece görünüşte silinir, üzerine bir şey yazılmadan tamamen silinmez.
Kısaca cihazı resetlemek verilerin tamamen silindiği anlamına gelmez, üzerine bir şey yazılmadığı sürece doğru araç gereç ve programlar ile verilere ulaşmak mümkündür.