Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Gümüş
Üye 7 Temmuz 2023 1 Cevap
0

Çift yarık deneyini biraz değiştirip elektronlarımızın izlediği yolda farklı ölçümler yapsak veya yapmasak sonuç nasıl değişirdi?

Çift yarık deneyimizdeki elektronlar ilk önce çift yarıktan geçirilse ve ölçüm aletimiz olsa (x aleti), bu alet ve yarıktan sonra bir de tek yarık olsa ve yine ölçüm yapılsa (y aleti), ve daha sonra x ve y'nin ölçüm yapıp yapmadığı tüm kombinasyonlar (yarık sayıları da) incelense; klasik çift yarık deneylerinden farklı bulgular elde eder miydik?
414 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökhan Polat
Gökhan Polat
179K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı 8 Temmuz 2023

Merhaha

Özetle eğer ki sen bir ölçüm yaparsan gerek bu başka yerde gerek sonradan bakmalı vesaire elektronun davranışına etki etmiş oluyorsun bu sebeple de duvarda çift düz çizgi oluşuyor eğer ölçüm yapmaz isen elektronlar dalgaymışçasına haraket ediyor yani farklı ölçüm de olsa bir ölçüm elektronun haraketine etki ediyor(Aşağıdaki örnekler bağlamında) umarım anlaşılır olmuştur.

Deneyi bilmeyenlere: young yani çift yarık deneyi nedir onu bilmemiz lazım basit bir açıklama ile bu deney elektronun hem dalga hem de parçacık olarak davrandığını açıklar

Tüm Reklamları Kapat

Daha açarak anlatırsak simdi karşımızda 2 çift yarık var ve siz bu iki yarığa demir bilyeler fırlatıyorsunuz duvara düşen izdüşüm 2 düz çizgi oluyor

Su dalgası gönderiyorsunuz bu sefer o 2 çift yarığa, duvarda çıkan izdüşüm ise girişim deseni oluyor.

Bunu atom altı parçacıklara indirgeyerek elektron fırlatıyoruz ilk başta bilye gibi tek tek fırlatıyoruz fakat duvara düşen izdüşüm beklediğimiz gibi olmuyor beklediğimiz düz çizgi iken bir girişim deseni görüyoruz

Yani elektronlar kendileri ile etkileşime girerek bir girişim deseni oluşturuyorlar bunu nasıl olduğuna dair yani elektronların hangi yarıklardan geçtiğini anlamak için gözlemci(kamera, dedektör vb.) koyuyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sefer elektronların hangi yarıklardan geçtiğini belirleyebiliyoruz ama o duvardaki izdüşüm bu sefer 2 çift düz çizgi oluyor. Yani gözlem yapmaya kalkınca elektron sanki izleniyormuş sanki bunun farkındaymış gibi davranıyor

Yani eğer sen elektronları gözlemlemeye yani bir ölçüm yapmaya çalıştığın zaman elektronun davranışını da değiştirmiş oluyorsun ve bunada biz ölçüm problemi diyoruz

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close