Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Çevremizle din hakkında nasıl konuşmalıyız?

Selam, 19 yaşında Bayburtlu bir gencim. Din mevzusunda çevremden farklı fikir sahibi olmak beni çok yoruyor. Detaya girmek istemem ama İslam'dan çıktım bazı sebeplerden ötürü. Gel gör ki dinden çıkmayı geçtim en ufak ters bir şey söylesem dışlıyorlar. Ne önerirsiniz? Ve inanma ihtiyacına karşı gelmek çok zorluyor beni, onlar gibi araştırmayıp itaat
709 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Can Can
Can Can
6K UP
Dini dogmalar ile yaşamıyorum

Benim kendimin, tebliğ bağımlılığı diye teşhis ettiğim bir hastalık var.

Bazı dinler(yani takipçileri), coğrafyamızda daha iğdiş edilemedikleri için hakim kültür olarak davranmayı ve etki alanlarını genişletmek adına, kendinden olmayanı kendine benzetme, dönüştürme çabası içinde olmayı bir bonus(sevap point) toplama yöntemi olarak görmekte ısrarcıdırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Oysa ki başkalarını dönüştürmeye harcadıkları zamanı, kendilerini, kendi dinlerinin önerdiği-zorladığı gibi, geliştirmeye harcasalar, her koyun kendi bacağından asılır öğüdüne uysalar, sevap pointleri tavan yapardı.

Haddim olmayarak, tebliğ bağımlılığını aslında, mistik olanı en doğru ben anladım ve ben açıklayabilirim sanrılarından kaynaklandığını da iddia edebilirim ama saf ve temiz kalpleri ile sevdiklerinin cenneti garanti etmelerini isteyen yakınlarımızı bu kümeye sokmak istemem.

İnsanlarda bu hastalığın emarelerini görüyorsanız, onların yanında mürted[2] olmaktansa münafık[1] olmak evladır.

Kaynaklar

  1. Kerem Önder. Münafık Mısın Acaba Gel Test Edelim. Alındığı Tarih: 13 Mart 2023. Alındığı Yer: keremonder com | Arşiv Bağlantısı
  2. Mustafa Şimşek. Mürted Olanı Öldürmek Vicdana Sığar Mı. Alındığı Tarih: 13 Mart 2023. Alındığı Yer: youtube com @DusunenKelebekler | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Kapalı kültürlerde yaşayan bireyler için katı kurallardan ibaretmiş gibi sunulan din, çoğu zaman zorlayıcı ve hatta tehlikeli görünmekte. Nasıl daha önce kilise baskısı insanları ezip kullandıysa, kitleleri eline alıp uysallaştırmak isteyen her erk, din kültür gelenek ve hatta bilginin kendisini manipüle etmekte. Hıristiyanlığın da özünde baskı vs olmamasına rağmen, yüzyıllarca öyleymiş gibi sunuldu. Aynen İslamiyet de bu manipülasyondan bağımsız değil malesef.

Birey olabilmek, içinden çıktığımız kültür geleneği farklı yönlerden ele alıp analiz edebilmeyi gerektirir. Bize sunulanla yetinmek yerine, doğru olana ulaşmak zorundayız.

Tüm Reklamları Kapat

Yani aslını bilme gayretinde bulunmadığımız bir konu hakkında fikir sahibi olamayız. O konuda kanaat geliştiremeyiz. Yargıladığımız bir çok felsefe, yaşam biçimi, din, meditasyona yakından baktığımızda hiç de bizim yargıladığımız gibi saçma ve anlamsız olmadığını görüyoruz. Hatta bilimsel olarak gün içinde en az 1 saat parasempatik moda geçmek zorunda olduğumuz bir biyolojiyle var olup, meditasyon ve ibadeti dışlamak tam bir çelişki olacaktır.

Kendimize geç kalmak, telafisi en zor şey olacaktır. Her konuda, bizi tatmin edecek bilgiye ulaşma çabası sonrasında karar vermemiz gerekir. Yargı, düşünsel bir hastalıktır. (Hakkında gerçek bilgiye sahip olmadığımız konuda sonuca gitme durumu)

Din hakkında olumlu ya da olumsuz konuşmak yerine, ayakları yere basan, nitelikli bir bakış açısını insanlara sunmak, hem onları besler, hem de din hakkındaki hatalı bakış açılarını tamir eder. Örneğin varoluşu yorumlayabilecek bir bakış açısına sahip olma merkezli konuşmak daima işe yarar.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Seker Babo
Eski bir dindar

Öncelikle merhabalar. Biliyorum inançlarını sosyal medyada gördüğün ünlü isimler gibi özgürce konuşabilmek herkesin hayali. Mesala içinden geçiriyorsundur; Celal Şengör gibi bir biliminsanı dinsiz ama ne kadar ünlü, adeta dinsizliğiyle ün yaptı. Birde kendine bakıyorsun daha çevremle bile din hakkında rahatça konuşamıyorum. Güzel kardeşim kaçırdığın şöyle bişey varki Celal Şengör seküler insanların çoğunlukta olduğu bir ilimizde yaşıyor. Hayat işte herkesin doğduğu ilde şartlar herkes için aynı olamıyor. Dini konular hakkında özellikle Konya, Bayburt gibi muhafazakarlığın kalesi olarak tabir edilen illerimizde, en ufak eleştiri yapmak, aymazlık kendini bilmezlik olarak algınır. Eğer bulunduğunuz ilden çıkacak durumunuz yoksa bence çevreyle pek muhattap olmamaya bakın. Aileniz dindar ise kendi dini görüşünüze uymayan bazı islami konuların tartışmasını sadece en yakın akrabalarınızla tartışın. Yabancı biri sizin gözünde şeytanlaştırabilir, insanın ağzı çuval değil dikemezsin, dedikodu malzemesi olmak ve yaftalanmak oldukça kolaydır. Hiç bir kimseye özel yaşamın hakkında tartışma malzemesi vermemek için, Ateist yada Deist isen bunu sadece yakın çevre akrabalarına ve sıkı dost olduğun insanlara açmalısın. Onlarda aşırı muhafazakar ve sana zorluk çıkartacaklarını düşünüyorsan onlara bile açma.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Semih Uslu
Semih Uslu
3,685 UP
Jinekolog

Öncelikle şunu bilmen gerekir ki hiç bir dine mensup olmamak da aslında bir dindir. Yani sen İslam'dan çıkmış başka bir dine mensup olmuşsun. Ateizm, deizm de aynen bir dindir. Her dinin kural kaidesi vardır ve insanlar dinlerine saygı duyulmasını beklerler. Aynen sen şu anda sana yapılan tavırdan ne kadar rahatsız oluyorsan, diğer dinlere mensup olanlar da dinlerine yapılan saygısızlığa karşı rahatsız olurlar. Dolayısıyla her nerede olursak olalım, sana tavsiyem tüm dinlere karşı saygıda kusur etmemendir.

Şu da var tabii... Ateist olduğun zaman, dünyadaki en az 5 milyar insanın inandığı ilahı inkar ediyorsun. Yani sadece Müslümanların değil, Yahudi ve Hıristiyanların da ilahını inkar ediyorsun. Sadece bu bile saygısızlık için yeterli bir sebeptir. İşte bundan dolayı dindar insanların yanında kimliğini açık etmemeni tavsiye ederim. Çünkü herkes inandığı ilahın inkarına karşı aynı sağduyuyu göstermeyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close