Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Melih Tuzla
Melih Tuzla
63K UP
Üye
3

Çevre şartları sabit tutulursa, daha fazla uyum sağlanamayıp, evrim durabilir mi?

Yeterince zaman verildiğini ve şartların (iklim, salgınlar, avcılar, avlar vb.) sabit tutulduğunu varsayarsak, ortamdaki canlılar, artık daha iyi ve uyumlu olamayacakları -bir nevi mükemmelleşecekleri- bir noktaya varırlar mı?
422 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Evrime sebep olan mekanizmaların etki etmediği popülasyonda evrim duracaktır. Evrimin durduğu noktada popülasyonda gen ve özellikler bir dengeye ulaşır. İşte bu dengeye Hardy-Weinberg dengesi diyoruz.

İklim, salgınlar, avcılar vs. gibi çevresel faktörleri durdurmaktan, doğal seçilimi tamamen durdurmak dediğinizi anlıyorum. Tabii ki sadece onlar yetmez, besine ulaşma örneğin ağaç uzun ise bir seçilim baskısı oluşacaktır yine. Dolayısı ile bu gibi faktörlerin de bütün canlılara eşit olacağını varsaymamız gerek ki doğal seçilimi tamamen durduralım. Evrimi tamamen durdurmaya yani Hardy-Weinberg dengesini sağlamaya yetmese de doğal seçilimi durdurursak uyum sağlamak (adaptasyon), doğal seçilim ile olan evrimsel değişimlere denildiği için popülasyonda adaptasyon durmuş olur. Peki nasıl devam eder evrimsel süreç? Düşünelim. Şimdi işler biraz daha karışacak.

Doğal seçilimi durdurduk ama hala cinsel seçilim gibi mekanizmalar işliyor. Cinsel seçilimde genelde doğal seçilimde zor olarak hayatta kalsa da bunu başaranlar seçildiği için normalde doğal seçilim ile cinsel seçilim birbirine ters olarak işler. Dolayısı ile cinsel seçilim çevreye uyumu düşürür, daha sonra doğal seçilim baskın gelir ve tekrar yükselir ve böyle devam eder. Ama doğal seçilim olmayınca popülasyonun avcılar gibi derdi olmayacağı için hala cinsel seçilim çerçevesinde uyum sağlanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Peki, bu tür bir uyumu da istemiyoruz, cinsel seçilimi de durdurduğumuzu varsayalım.

Tabii akraba seçilimini de unutmamak gerek. Doğal seçilimi durdurduğumuz için akraba ve grup seçilimi seçilimi önemini büyük oranda yitirecektir. Bir de küçük bir ayrıntı kalıyor. Çeşitlilik mekanizmaları. Eğer ki mutasyon ve crossing-over gibi çeşitlilik mekanizmaları devam ederse genetik sürüklenme veya gen akışı gibi mekanizmalarla da evrim devam edecektir ve hatta ortamda çeşitlilik olacağı için türler kendine yakın olanı kayırabilir yani akraba seçilimini durdurmamış olabiliriz. Ama tabii ki çevresel şartlarda kimsenin avantajlı/dezavantajlı olmadığını varsaydığımız için bunu göz ardı edebiliriz. Yine de hala çeşitlilik mekanizmaları yüzünden gen akışı ve göç ile evrim devam ediyor. Ama geldiğimiz noktada uyum sağlamak yerine rastlantısal bir şekilde yavaş da olsa evrim devam eder. Bütün seçilim mekanizmalarını durdurduk, ne zaman ki çeşitlilik mekanizmaları da durur (ki geldiğimiz noktada bile çok zor) o zaman evrimin tamamen durduğunu söyleyebiliriz. Eşeyli üreyen canlılarda bu durum imkansıza yakındır çünkü eşeyli üremede daha çok çeşitlilik sağlanır, eşeysiz üreyenlerde ise çeşitliliğin durması bir nebze daha kolay.

189 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Evrimin Boş Hipotez Matematiği: Hardy-Weinberg Dengesi. (21 Mart 2014). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Evrim Ağacı. Evrim Mekanizmaları - Yazı Dizisi. (19 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close