Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ceren Gümürcü
Üye
15

Çekim yasası bilime ters olmasına rağmen neden bu kadar rağbet görüyor?

Çoğu motivasyon sayfasında çekim yasalarından bahsediliyor. Olumlu düşünürsen başarırsın gibi, ve bunları gördükten sonra aklıma bu düşünce geldi, insanlar çekim yasasını yeni tür bahane olarak görüp başarılarını veya başarısızlıklarını bu çekim yasasına atıyor olabilirler mi tıpkı kader gibi.
3,903 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çınar Civan
Bilim Araştırmacısıyım

Ülkemizde sahtebilim maalesef çok tutuyor. Benim düşüncem insanların motivasyon eksikliğinin çok yüksek olduğu yönünde. İnsanlar çekim yasası gibi sahtebilimsel sözde “yasa” adındaki şeylere başarı, başarısızlık gibi durumları bağlayarak kendilerini motive ediyorlar. Buna burçlarda dahildir. İnsanlar burç yorumlarını okuyarak kendilerini motive ederler çünkü burç yorumlarında hiçbir şekilde kişiyi doğrudan üzebilecek yorumlar bulunmaz. Hep “Bu ay kapına fırsat gelecek.”, “Bu ay en şanslı ayın.”, “Boğa burcu çok mantıklı düşünür.” gibisinden yorumlar bulunur. Dolayısıyla insanlar bunlara inanarak ve okuyarak kendilerini motive ederler. Aslında bu durum küçümsenmemesi gereken bir durumdur çünkü bilime büyük ölçüde zarar vermekte ve bilimin doğru bir şekilde yayılmasını yavaşlatmaktadır.[1]

Çekim yasası ise bilimsel olarak şöyle yorumlanabilir: Bir kişi olumlu düşünürse moralini ve motivasyonunu doğru orantılı bir şekilde yüksek tutar. Dolayısıyla kişi kendisine ve sağlığına dikkat eder bu da olumlu sonuçları etkiler ve tetikler.[2] Dolayısıyla çekim yasasını düşüncelerin gücü gibi pazarlamak ve daha doğrusu “Çekim Yasası” olarak pazarlamak sahtebilimdir.

Tüm Reklamları Kapat

397 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Cevaplayan: Ufuk Derin. Çekim Yasası Gerçekten Var Mı? Kişiler Bir Şeyi Yapacağına Inanırsa Onu Yapma Şansları Artar Mı? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı. Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Cevaplayan: Arsel Berkat Acar. Kanser Ya Da Psikiyatrik Hastalıklarda Pozitif Düşüncenin, Iyileşme Sürecine Olumlu Etkisi Var Mı? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı. Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tarık Gandur
Klinik psikoloji doktor adayıyım

Pozitif düşünmenin stres karşısında bizi daha güçlü yaptığı, daha doğrusu stresli durumu daha başaçıkılabilir bulmamıza yardımcı olduğu söylenebilir[1] . Hatta bazı terapi yaklaşımları (ör: çözüm odaklı terapi) bu prensip ile hareket etmekte. Ayrıca son yıllarda öne çıkan pozitif psikoloji akımı da sadece olumlu düşünmenin herseyini çözümü olmadığını söylemekle birlikte olumlu düşünmenin öneminin altını çiziyor[3]. Çekim yasasının bazılarınca “işe yarıyor” görünmesinin bir nedeni olumlu düşüncenin bu özelliği ile ilişkili olabilir.

Diğer taraftan çekim yasası herşeyi sadece düşünmeye bağlamakta. Çekim yasasına göre istemediğiniz durumları düşünmek onları çekecektir. Bu da yaşamda karşılaşacağınız riskli durumları önceden düşünmeyin ve planlamayın demek. Sadece herşeyin iyi olacağını düşünün ve olsun. Bu mantık ile aslında eyleme geçemeye de pek gerek yok çünkü siz istediğinizde evren size zaten istediğinizi verecek. Çekim yasası “uzmanı” Esther Hicks’in “ Bu dünyaya eylem ile yaratmak için gelmediniz” şaşırmalı[2]. Bu durumda çekim yasası size olumsuz hiçbirşeyi düşünmeye gerek kalmadan, sadece isteyerek herşeyi elde edebileceğinizi söylüyor. Böyle bir vaad elbette herkes için fazlasıyla çekici. Bence çekim yasasını ve aslında tüm sahte bilimleri hala gündemde tutan bu çabasız büyük ödül vaadi.

Tüm Reklamları Kapat

198 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Naseem, Z., et al. (2022). Positive Thinking In Coping With Stress And Health Outcomes: Literature Review.. Journal of Research & Reflections in Education (JRRE), sf: 42-61. doi: 10.1.1.1078.6530. | Arşiv Bağlantısı
  2. Farber, N.. The Truth About The Law Of Attraction. (18 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  3. Martin E. P. Seligman, et al. (2022). Positive Psychology: Faqs. Psychological Inquiry, sf: 159-163. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close