Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
Üye
3

Cehaletin özgüveni nereden geliyor?

Ben, cahili olduğum konuyu araştırıp araştırdığım bilgileri sunarken bile "acaba?" diyorum ancak cahil özgüveni "bana mısın" demiyor. Bu özgüvenin dayanağı ne?
2,417 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

Dunning-Kruger etkisi ya da Dunning-Kruger sendromu, Cornell Üniversitesi'nin iki psikoloğu Justin Kruger ve David Dunning’in tanımladığı bir algılamada yanlılık eğilimidir.

Dunning-Kruger

Tüm Reklamları Kapat

Bu varsayımda iki bilim insanı,"Yanlış sonuçlara veya talihsiz seçimlere varanlar, sonuçların yanlışlığını veya seçimlerinin talihsizliğini anlayabilecek yetkinlikte de olmayabilirler." görüşünü savunmaktadır.

Varsayım

  • Yetkin olmayan insanlar becerilerine aşırı değer biçme eğilimindedirler.
  • Yetkin olmayan insanlar diğer insanlardaki gerçek beceriyi fark edememektedirler.
  • Yetkin olmayan insanlar kendilerindeki yetersizliğin boyutunu görememektedirler.
  • Eğer bu yetkin olmayan insanlar becerilerini geliştirmek üzere eğitilirlerse, geçmişteki eksikliklerini fark edip kabul etmektedirler.
  • Sonuç olarak insanlar, yetersiz oldukları konularda yetersizliklerini fark edemeyecekleri gibi, sanki konuyla ilgili her şeyi biliyormuşçasına aşırı öz güven kazanırlar.
495 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (14 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

Özetle

Dunning Kruger Sendromu olan kişiler bilgi eksikliklerini egoları ile kapatmaya çalışırlar. Bunu yapabilmek için astlarını ezebildikleri kadar ezerler. Böylelikle her dediklerini doğru olarak kabul ettirebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Genellikle üstlerine saygılı ve yakın davrandıkları için tercih edilirler. Doğrularını savundukları ve kabul ettirme konusunda çok tecrübeli oldukları için de kolay yükselirler. Bu yüzden yönetim katında Dunning Kruger Sendromu olan çok kişiyi görebiliriz.

Gerçekten bilgili olan, ancak bunu ön plana çıkartamayan kişiler ise ne yazık ki Dunning Kruger Sendromu olan kişilerin astı olarak çalışmak zorunda kalırlar.

315 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Dunning-Kruger Sendromu. (14 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

Günümüzün Sorunu, Cahil Cesareti Olarak da Adlandırılan Dunning-Kruger Sendromu

"Dünyanın en büyük problemi, akılsız ve fanatik kişilerin kendilerinden son derece emin olması, buna karşılık zeki insanların sürekli şüpheler içinde olmasıdır."

-Bertrand Russell

Tüm Reklamları Kapat

Dunning-Kruger günümüzde pek çok sorunun kaynağı ve kişiye karşı en tehlikeli psikolojik etkilerden biri gösterilen çağımızın problemidir. Kısaca, kişinin az bildiği konu hakkında çok bildiğini hissetmesidir.

Etki toplumun her tabakasından insanda baş gösterebilir durumdadır. Çünkü hiçbir toplumsal ünvana/statüye dayanmaksızın hemen her kesimden insanın bazen bilinçsiz ve farkında olmadan yaptığı davranışlarda bazen nadir de olsa kasıtlı yapıldığı için kendini direkt ele veren bu psikolojik rahatsızlık toplumun genel düzeninden insan ilişkilerine kadar birçok alana son derece zararlı bir sendrom haline gelmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Dunning – Kruger Etkisi nedir?

“Dunning-Kruger Etkisi” ya da “Dunning-Kruger Sendromu”, Cornell Üniversitesindeki iki psikolog olan Justin Kruger ve David Dunning’in tanımladığı algılamada yanlılık eğilimidir. Daha anlaşılır bir ifadeyle; belli bir konuda beceriksiz veya bilgisiz insanlarda görülen, "hayali (sanrılı) üstünlük hissi"ne verilen isimdir. Bu kişilerde, tipik olarak, beceriksiz/bilgisiz oldukları konulardaki becerileri/bilgileri sorulduğunda, gerçekte olandan çok daha yüksek olduğunu iddia ettikleri görülür. Yani bu kişiler, cehaletlerinden ötürü sahip oldukları cesaret nedeniyle, kendilerini aslında bilgisiz oldukları bir konunun uzmanı ilan edebilirler.

Danning Kruger Etkisi hangi olaya dayanıyor?

1995 yılında 44 yaşındaki McArthur Wheeler isimli şahıs, limon suyunun "tuhaf" olarak tanımladığı kimyası ile ilgili çok derin bilgilere sahip olduğu iddiasıyla, yüzünü limon suyuna buladı ve 2 bankayı üst üste soymaya kalktı. İddiasına göre, limon suyunun görünmez yazılar yazmakta kullanılabilmesini sağlayan "gizemli" kimyası sayesinde, kendisini de "görünmez" kılacak ve bankadaki kameralar onu kaydedemeyecekti. Bankaları soymayı başardı; ancak tabii ki kameralar sorunsuz bir şekilde kaydı yaptı ve aynı gün içerisinde polis, Wheeler'ı kolayca yakaladı. Kimya ve muhtemelen genel kültür hakkında derin bir cehalete sahip olmasına rağmen, cahilliğinin farkında değildi ve kendini bu konuda uzman görüyordu. Dolayısıyla bilgilerinin ortalamadan üstün olduğunu ve polisler ile teknolojiyi kandırabileceğini sandı.

"Beceriksiz ve Farkında Değil: Kişinin Kendisinin Cehaletiyle İlgili Bilgisizliğinin, Kendisini Abartılı Değerlendirmesine Nasıl Neden Olduğu Üzerine..." başlıklı tezlerinde ikiliye 2000 senesinde, Nobel Ödülü'nü satirik bir şekilde alaya alan Iq Nobel Ödülü verildi.

Dunning-Kruger Sendromu Yaşayan Kişiler Nasıl Davranır?

Dünyanın çeşitli üniversitelerinden farklı yüzlerce denek üzerinden yapılan ve sosyal deneylerle desteklenen araştırmalar sonucu bazı ortak izlenimler elde edilmiştir:

► Her şeyin en iyisini kendilerini bildiğini iddia eden bu insanlar genellikle bilgiyi ve eğitimi aşağılama eğilimindedir.

Tüm Reklamları Kapat

► Yaptıkları işlerde de son derece gürültü çıkarıp çok iş yaptığı havası yaratmaya çalıştığı sanılan bu insanlar çoğunlukla bu durumların farkında değillerdir. Mesela biri sizin verdiğin 10 lira ile başka birine 1 liralık yardımda bulunur ancak 10 liranın 100 katı nkadar gürültü çıkararak dünyanın en büyük işini yapıyormuş gibi davranır ancak farkında değillerdir.

► Normalde kişinin bilgisinin eksik olduğu konularda uzman kişilere o alanı bırakma eğilimindeyken bu sendromdan muzdarip kişilerin matematikten mimariye, kimyadan edebiyata kadar her alanda üstün fikirleri olduğunu düşünür ve kendilerine sorulmadan yapılan her iş onlara göre eksiktir.

Tüm Reklamları Kapat

► Hakkında hiçbir fikri olmayan, öngöremediği olaylar karşısında bile sanki bu olayı yıllar öncesinden görmüş gibi davranmayı severler. Hiçbir hazırlığının olmadığı konularda sanki bunun geleceğini biliyormuş da ona göre hazırlıklarını yapmış gibi hareket etmeye düşkündürler. Sizi de buna inandırmak için çırpınırlar.

Dunning-Kruger Sendromundan Nasıl Korunulur?

Yine konu hakkında yapılan araştırmalar, bu etkinin iki taraflı olduğunu göstermiştir: Bir konu hakkında gerçekten ortalamanın üzerinde bilgiye sahip veya gerçekten uzman olan kişiler, kendi bilgilerini küçümsemeye ve olduğundan az görmeye meyillidirler. Bu kişilerde daha yoğun olarak alçakgönüllülük, spesifik bir konudaki bilgilerinden (aslında doğru olmasına karşın) emin olmama, mütevazı tavırlar ve konu hakkındaki bilgi düzeylerini önemsememe gibi davranışlar görülür.

Tüm Reklamları Kapat

Eğitimin kalitesi, insanların ego savaşlarından sıyrılması ve birbirilerini rakip olarak görmek yerine birlikte daha da yükselebilme duygusunun aşılanması ve en önemlisi sürekli öğrenme ve okuma alışkanlığının çocukluktan beri kazandırılması en önemli kişilik niteliği olarak sayılabilir. Üretimden çok kaliteli üretim ve tatmin duygusunun genişletilmesi de toplumsal olarak son derece önemli kriterler arasında gösterilmektedir.

Özet olarak, öğrenmeye çalıştığımız konuda yüzeysel bilgilerin tatlılığına kapılmak yerine, öğrenme şevkimizi kaybetmeden konuya derinlemesine dalmalıyız.

230 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Dunning-Kruger Sendromu. (14 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close